Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zrilić: Mjesto ravnatelja Kazališta lutaka bit će privlačno i lijepo

Autor: Ivana Burica

12.11.2008. 23:00
Zrilić: Mjesto ravnatelja Kazališta lutaka bit će privlačno i lijepo

Foto: Zvonko KUCELIN



Prihvaćen je i prijedlog Kazališnog vijeća da se Šimunić do daljnjega, najduže na razdoblje od godinu dana, imenuje v. d. ravnatelja Kazališta, a konačnu odluku također donosi Županijska skupština


Članovi Poglavarstva Zadrske županije na jučer su održanoj sjednici podržali prijedlog Kazališnog vijeće Kazališta lutaka Zadar o razrješenju Petra Šimunića s dužnosti ravnatelja ove ustanove. Prijedlog se proslijeđuje Skupštini Zadarske županije na donošenje.
Također je prihvaćen i prijedlog Kazališnoj vijeća da se Šimunić do daljnjega, najduže na razdoblje od godinu dana, imenuje v. d. ravnatelja Kazališta, a konačnu odluku također donosi Županijska skupština. Nakon toga će Kazališno vijeće KLZ-a raspisati natječaj za izbor novog ravnatelja.
Podsjetimo da je Petar Šimunić Kazališnom vijeću KLZ-a zahtjev za razrješenjem podnio 30. rujna navodeći razloge osobne prirode kao povod tom činu. Šimunić je za ravnatelja KLZ-a izabran u siječnju ove godine, a do tako brze odluke o napuštanju radnog mjesta došao je zbog nepoklapanja njegove osobne vizije o dužnostima ravnatelja KLZ-a s onim s čime se u svojem radu susretao.
– Razlog za ostavku leži u mojoj osobnoj percepciji kazališta, koje ja ne percipiram kao investiciju. Nasuprot tomu, većina kazalište doživaljava kroz zgradu. Na mene se sručio sav teret gradnje, a ja nemam ni ekonomske ni političke moći da pritisnem aktere. Možda sam preosjetljiv i doživljavam sve preozbiljno. No ja se na ovoj dužnosti previše trošim i stvari me pogađaju. Moja se osobnost više ne može nositi s ovime. Po mojim se shvaćanjima ravnatelja treba pustiti da se bavi nečim drugim. Želim stoga da na ovo mjesto dođe netko energičniji, odlučniji i drskiji od mene, među ostalim je za Zadarski list  rekao Petar Šimunić navodeći razloge za podnošenje ostavke.
On je također obećao da Kazalište neće ostaviti na cjedilu te da će pomagati i stajati na raspolaganju sve dok se ne izabere novi ravnatelj.
Poglavarstvo je utvrdilo i prijedlog programskog i financijskog okvira KLZ-a za razdoblje od 2009. do 2012. godine, koji se proslijeđuje Skupštini na donošenje. Naime, u situacijama kada se raspisuje natječaj za za ravnatelja Kazališta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, Županija je kao osnivač ustanove dužna utvrditi četverogodišnji programski i financisjki okvir. Tako je među ostalim planirano da će u 2009. godini investicije u novu zgradu Kazališta iznositi 15,5 milijuna kuna, a svaku sljedeću godinu uključujući i 2012. godinu po dva milijuna kuna. Od toga je samo za uređenje glavne dvorane planirano 18,5 milijuna kuna, za uređenje male dvorane 1,5 milijuna kuna te 1,5 milijuna kuna za uređenje ostalih prostora. Dovršenje i plaćanje uređenja okoliša očekuje se do kraja 2008. godine, a primopredaja zgrade 2009. godine, čulo se na sjednici.
– Dovršetkom zgrade KLZ-a, mjesto ravnatelja ove ustanove bit će lijepo i privlačno radno mjesto te stoga vjerujem da će se na natječaj javiti mnogi zainteresirani, zaključio je zadarski župan Stipe Zrilić.