Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Branko Marfat ubrat će do pet tona ploda

Autor: Elza Radulić-Toman

12.11.2009. 23:00
Branko Marfat ubrat će do pet tona ploda

Foto: Elza RADULIĆ - TOMAN



Osim maslinara iz ugljanskih mjesta, u Uljaru “Guduće” dolaze i mnogi iz više mjesta otoka Pašmana, ali i maslinari preko mora, iz Rivnja, Iža i drugih okolnih otoka
Ovih su dana sve uljare pune maslina i maslinara, ali i ulja, jer je godina puno bolja od lanjske, premda ne i osobito dobra. Maslinari kažu da su ove godine orkule podbacile, da ih je puno manje jer su bile u većoj mjeri napadnute paunovim okom.
No, u Uljari “Guduće” na Ugljanu maslina ima, osobito u vlasnika Branka Marfata kojemu masline rode bez obzira na rodnost godine. Branko je sigurno jedan od najboljih otočnih maslinara, uz bok svome “učitelju” Josku Kolegi iz Velog Rata kojega kolege drže za najboljeg poznavatelja masline. Branko Marfat ima oko 250 stabala, većinom mladih, a ove sezone će s njih ubrati više od pet tona ploda. Njegova berba je ovoga tjedna na samome kraju, jer sve što tijekom dana ubere, a to je po nekoliko stotina kilograma, navečer preradi u kvalitetno ulje. Zanimljivo je da ovaj maslinar ima u nekoliko svojih povećih maslinika brojne vrste ove uljarice, kako one za preradu u ulje, tako i neke stolne vrste pogodne za jelovnike. Sve on to održava stručno, a surađuje s agronomima, ali i posjećuje svoje kolege u drugim krajevima.
U njegovoj modernoj uljari koju je otvorio prije nekoliko godina kada je otišao u mirovinu, masline melju i mnogi maslinari iz bliza i daljega, kako kažu Ugljanci. Osim maslinara iz ugljanskih mjesta, u Uljaru “Guduće” dolaze i mnogi iz više mjesta otoka Pašmana, ali i maslinari preko mora, iz Rivnja, Iža i drugih okolnih otoka.