Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Cipar moramo pobijediti

Autor: Davor Petrović

12.11.2009. 23:00
Cipar moramo pobijediti


Dok A reprezentativci u Čatežu bruse formu za prijateljski ogled s Lihtenštajnom, njihovi mlađi kolege, okupljeni u taboru U-21 vrste, pripremaju se za gostovanja kod Cipra i Slovačke, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, zakazano za ljeto 2011. u Danskoj. Nakon četverodnevnih priprema u Svetom Martinu pored Čakovca, štićenici izbornika Dražena Ladića danas ujutro kreću prema otočnoj državi u srcu Sredozemnog mora, gdje ih već sutra, u gradu zvanom Paphos, očekuje sudar s jedinom reprezentacijom koja ih je pobijedila u dosadašnja tri nastupa.
– Cipar moramo pobijediti. To nam je pod moraš ako želimo razmišljati o plasmanu na Europsko prvenstvo – kaže Andrej Kramarić, koji je sa 18 navršenih godina najmlađi u redovima U-21 reprezentacije.
Uz napomenu da će o Slovačkoj razmišljati tek kad apsolviraju Cipar, Dinamov centarfor će istaknuti da u Zlatim Moravcama neće biti ni malo prostora za kalkulacije.
– Mislim da dovoljno govori činjenica da idemo na noge lideru naše kvalifikacijske grupe. U Slovačkoj moramo biti maksimalno koncentrirani, odlučni i borbeni, jer tamo nas čeka teška utakmica s vrlo jakim suparnikom. Naravno, svi sanjamo povratak kući sa šest novih bodova – dodaje Kramarić.
Budući da je hrvatska A reprezentacija sada osuđena na prijateljske utakmice, Ivan Rakitić, Dejan Lovren i Nikola Kalinić su prebačeni u tabor U-21 vrste.
– Drago nam je što su s nama. Što se mene osobno tiče, jača konkurencija mi je motiv više – tumači Kramarić koji je u svom debitantskom nastupu za U-21 vrstu zabio drugi gol u važnoj pobjedi nad Srbijom (3:1) u Varaždinu.
Proteklih godina mnogi hrvatski klubovi tretirali su ovu reprezentaciju kao nužno zlo koje treba izbjegavati, a ni igrači se nisu ponašali puno bolje. Sve to dovelo je do srozavanja ugleda i ozračja u Ladićevom taboru. Međutim, u zadnja dva mjeseca situacija se promijenila.
– Mislim da se atmosfera najbolje može opisati u tri riječi: druženje, zezancija, zajedništvo. Dečki su fantastični, a činjenica je da svi imamo isti cilj koji želimo ostvariti – zaključuje Kramarić.
 


Četvorica upitnih


Pripreme hrvatske U-21 reprezentacije obilježile su zdravstvene tegobe četvorice igrača iz najužih kombinacija za udarnu jedanaestorku, Dejana Lovrena, Marija Maloče, Gorana Jozinovića i Ivana Perišića. Prva trojica došla su na pripreme ozlijeđena, a Perišića je u utorak slomila visoka temperatura, koja je stigla kao posljedica nagomilanog umora. Kako sada stvari stoje, Lovren, Maloča i Jozinović vrlo vjerojatno će konkurirati za udarnu postavu na Cipru, dok će Perišić utakmicu započeti na klupi za pričuve, kako bi se oporavio do gostovanja u Slovačkoj, zakazanog za iduću srijedu.