Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadbiskup traži poništenje natječaja za Spomenik pobjedi

Autor: Z L

12.11.2009. 23:00
Nadbiskup traži poništenje natječaja za Spomenik pobjedi


U Nadbiskupskom Ordinarijatu u Zadru, u ponedjeljak  9. studenoga primio sam predstavnike deset braniteljskih  udruga. Izložili su mi svoje  poglede i svoje neslaganje s  idejnim rješenjem spomenika  Pobjedi u Domovinskom ratu.  Predstavnicima udruga sam  obećao da ću se upoznati s  idejom o spomeniku i da ću  nakon toga iznijeti svoje  mišljenje. Nakon uvida u njegovo idejno rješenje želim iznijeti svoj osobni stav o tome.
Prvo, idejni nacrt spomenika Domovini i pobjedi u  Domovinskom ratu svojim izgledom i sadržajem je vrlo  neutralan, bez ikakva sadržaja  i oznaka koji bi govorili o  Domovini i o pobjedi u Domovinskom ratu.
Drugo, zamišljeni spomenik ne odražava ni na koji  način duh viteške hrabrosti i  žrtve što su iskazali hrvatski  branitelji u obrani Zadra,  okolice i cijele naše Domovine.
Treće, na idejnom rješenju  nisu vidljivi ikakvi elementi  hrvatskog kulturnog identiteta i bogate katoličke baštine  hrvatskog naroda zadarskog  kraja.
Četvrto, predlažem da se  natječaj poništi te da se traži  bolje idejno rješenje koje bi na  umjetnički način uključivalo  spomenute elemente. Nadam  se da se na taj način može doći  do podizanja spomenika i Domovini i Pobjedi u Domovinskom ratu koji će budućim  pokoljenjima govoriti o veličini žrtve podnesene za slobodu nove Hrvatske.
msgr. Ivan Prenđa, nadbiskup