Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Papina privatna audijencija stepenica niže od službenog posjeta

Autor: Z L

12.11.2009. 23:00
Papina privatna audijencija stepenica niže od službenog posjeta


Papa Benedikt XVI. primio je u četvrtak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na kraju njegova predsjednikovanja u privatnu audijenciju. To je u vatikanskom protokolu ipak stepenica niže nego li što je primanje u službenu audijenciju. Posljedica nešto nižeg protokolarnog ranga može se kriti i u Mesićevoj kritičnosti prema Crkvi i njegovu odnosu prema vjerskim simbolima u javnim prostorima. Inače, papa Ivan Pavao II. primio je Mesića u službenu audijenciju 4. srpnja 2000. godine. Hrvatski su čelnici česti gosti u Vatikanu, a u službene audijencije primani su, uz Mesića, Franjo Tuđman, Vlatko Pavletić, Ivica Račan, Ivo Sanader.
Privatna audijencija kod pape za Vatikan je inače vrlo praktično diplomatsko oruđe. Ona omogućava papi da prima koga god hoće, bez da službeno ugrozi službene, diplomatske odnose s nekom državom. Uostalom, Franju Tuđmana je prvi put Ivan Pavao II. primio u svibnju 1991. godine u privatnoj audijenciji, očito ne želeći narušavati službene odnose s Jugoslavijom.
Papa Benedikt XVI. primio je u privatnu audijenciju ne samo predsjenika Mesića, već i hrvatsko izaslanstvo s njim na čelu. Nakon sastanka s papom, predsjednik Mesić počeo je razgovore s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom.
 


I Thompson kod Pape


Sveti Otac Benedikt XVI. primio je prekjučer, nakon opće audijencije, i hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, izvijestio je Thompsonov menadžer Zdravko Barišić. Thompson, koji je kod pape bio sa svojom obitelji, suprugom i troje djece, po riječima menadžera Barišića, Svetom Ocu je uručio CD sa svojim pjesmama. Naime, nakon opće audijencije Papa se susreće s 30-50 najavljenih osoba. Oni u koloni prolaze pokraj Svetog Oca, poljube mu ruku, a on se s njima pozdravi.
Upitan o vijesti da je Thompson dan uoči Mesićeva posjeta Vatikanu bio u audijenciji kod Pape, odgovorio kako je “sasvim razumljivo da katolici dođu u opću audijenciju”.