Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Početak rada plinovoda u proljeće 2011. godine

Autor: Z L

12.11.2009. 23:00
Početak rada plinovoda u proljeće 2011. godine


Izgradit će se 388 kilometara visokotlačne, srednjotlačne i niskotlačne plinske mreže za čiju izgradnju se planira uložiti 182 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna EUR
U Maloj vijećnici Doma županije, župan Zadarske županije Stipe Zrilić sa suradnicima i predstavnicima gradova Zadra, Benkovca i Biograda n/M, uključenih u 1. fazu plinofikacije dijela Zadarske županije, održao je jučer radni sastanak s predstavnicima tvrtke EVN AG Austria, koncesionara za izgradnju distributivnog sustava plinovoda.
Na sastanku je u uvodnom dijelu član Uprave EVN AG Austria Peter Layer predstavio djelatnike tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o. koji će biti voditelji ovog projekta u Zadarskoj županiji te će ubuduće sudjelovati i surađivati s jedinicama lokalne samouprave i Zadarskom županijom na realizaciji projekta nakon otvaranja podružnice u Zadru. Osnivanje podružnice predviđeno je u siječnju 2010. godine te su u tijeku aktivnosti za ishođenje dozvole za obavljanje djelatnosti distribucije plina.
U nastavku je prikazana prezentacija plana izgradnje distribucijskog sustava plinovoda, okvirni vremenski plan izgradnje te su nazočni bili upoznati i s pojedinačnim planovima izgradnje sustava po gradovima i financijskim planovima ulaganja u projekt.
Voditelji tehničkog projekta tvrtke EVN Croatia Plin su u sklopu prezentacije iznijeli važne informacije vezane za ostvarene i planirane aktivnosti projekta izgradnje distribucijskog sustava za opskrbu plinom Zadarske županije u dijelu za gradove Zadar, Biograd i Benkovac. Prema navedenom izgradit će se 388 kilometara visokotlačne, srednjotlačne i niskotlačne plinske mreže za čiju izgradnju se planira uložiti 182 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna EUR. Sukladno vremenskom planu za izgradnju do kraja 2010. godine planira se završiti projektiranje sustava te do proljeća 2010. godine detaljno planiranje, trasiranje kao i ispitivanje izgrađenih građevina.
Za jesen 2010. planiran je početak gradnje sustava, a početak rada plinovoda se očekuje u proljeće 2011. godine kada je za očekivati da će prvi kupci na području Zadarske županije biti priključeni na sustav za opskrbu prirodnim plinom.
Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako je u planovima izgradnje važno surađivati s gradovima uključenim u ovaj projekt te uskladiti plan izgradnje s planovima komunalno-infrastrukturnih projekata gradova, sa čim su se nazočni predstavnici jedinica lokalne samouprave složili i ponudili aktivnu suradnju, piše u priopćenju iz županova ureda.