Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svinjska gripa usmrtila zdravog, mladog muškarca

Autor: Z L

12.11.2009. 23:00
Svinjska gripa usmrtila zdravog, mladog muškarca

Foto: Tomislav JERAK



Pacijent, 33-godišnjak, preminuo je s dijagnozom svinjske gripe i upale pluća, te akutnim respiratornim distresom koji su se razvili nakon infekcije virusom H1N1
Svinjska gripa u Hrvatskoj odnijela je još jednu, četvrtu žrtvu. Ovaj put, međutim, radi se o osobi staroj 33 godine koja je prije infekcije virusom H1N1 bila, kako nam je rekao dr. Goran Tešović iz zagrebačke klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, potpuno zdrava.
Preminuli pacijent, kako izvještava Stožer za praćenje svinjske gripe, je petog dana bolesti bio premješten iz bolnice u Sisku u zagrebački “Fran Mihaljević”, s dijagnozom svinjske gripe i upale pluća, te ARDS-om (akutnim respiratornim distresom). Potonje bolesti razvile su se nakon infekcije virusom H1N1.
Broj oboljelih je, inače, u stalnom porastu. Prema izvješću Stožera, samo tijekom srijede laboratorijski su potvrđena 23 nova slučaja pandemijske gripe. Time je u Hrvatskoj evidentirano ukupno 1.997 kliničkih slučaja gripe, koji nisu laboratorijski potvrđeni, i 526 laboratorijski potvrđenih slučajeva, što čini ukupni broj od 2.523 oboljelih.
Unatoč pozivu svim oboljelima da sa uobičajenim simptomima gripe ne idu na pregled u bolnice, već se jave svom liječniku obiteljske medicine, pritisak pacijenata na bolničke ambulante nastavio se i jučer.
U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i dalje se pregleda više od 200 pacijenata dnevno, a većina ih ima simptome gripe. U ambulantama obiteljske medicine, iako su navodno dobro opskrbljene cjepivom i lijekovima, također vlada nervoza.
– Dobili smo cjepivo protiv sezonske gripe u simboličnim količinama. Naručili smo 100 doza, a dobili samo 20. Pacijenti dolaze, nazivaju, ljute se na nas, a mi im ne znamo reći kada će nam stići nova isporuka, jer nemamo nikakve informacije – kaže Josipa Rodić, liječnica obiteljske medicine. I antivirusnih je lijekova u njenoj ordinaciji malo. Dobili su 10 kutija Tamiflua, a srećom ih još, kaže dr. Rodić, nisu morali podijeliti bolesnim pacijentima.
Premijerka Jadranka Kosor poručila je jučer na sjednici Vlade svojim ministrima da “peru ruke, ali ne od odgovornosti i posla”, dajući im tako savjet za borbu protiv svinjske gripe, ali i za odgovorno ponašanje u poslu koji obavljaju u Vladi. Kosor u borbi protiv gripe savjetuje konzultacije s liječnikom, držanje razdaljine od jednog metra od drugih ljudi, ali je i sama odmah priznala da se jučer nije pridržavala tog savjeta jer je netom prije sjednice Vlade ministru financija Ivanu Šukeru čestitala 52. rođendan.
 


Dr. Kuzman: I od “obične” gripe umiru zdravi ljudi


Dr. Ilija Kuzman, pročelnik odjela za akutne respiratorne infekcije u “Fran Mihaljeviću” upozorava da u svakoj zemlji, svake godine ljudi umiru od gripe. Trideset do 40 posto umrlih od virusa H1N1 u SAD-u i na južnoj hemisferi nije imali nikakve kronične bolesti. I od sezonske gripe umru zdravi ljudi, ali češće kronični bolesnici i starije osobe. Kad bi liječnici točno znali što se događa u organizmu, riješili bi problem gripe. No, u biološkom svijetu ne vrijedi matematika, pa i potpuno zdrav čovjek može dobiti gripu koja se razvije u tešku upalu pluća i – umrijeti.