Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Zadru 400 sudionika simpozija

Autor:

12.11.2009. 23:00
U Zadru 400 sudionika simpozija

Foto: Tomislav JERAK



Na Sveučilištu u Zadru jučer je započela s radom 3. međunarodna konferencija o naprednim i sustavnim istraživanjima – ECNSI-2009. Konferencija službeno traje dva dana, jučer i danas, a službeni jezici su engleski, hrvatski i slovenski.
Sudionici konferencije okupili su se u Zadru u srijedu, a svečano otvorenje bilo je jučer u Svečanoj dvorani sveučilišta.
Prigodni govor otvorenja uputio je prof. dr. Vladimir Šimović, predsjedatelj Konferencije i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Istaknuo je kako je konferencija u tri godine narasla u značajan događaj. Naime, za razliku od relativno malog broja sudionika na prvoj konferenciji ovogodišnja konferencija okuplja više od 400 aktivnih sudionika. Šimović je istaknuo kako se konferencija sastoji od devet simpozija, dvije izložbe i jednog koncerta, što dovoljno govori o njenom značaju.
U ime ministra znanosti obrazovanja i športa prof. dr. Radovana Fuchsa pozdravni govor uputio je Dražen Vikić-Topić, državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje. On je istaknuo važnost ranog obrazovanja.
– Jako je važno dobiti bitku za obrazovanje već u predškolskoj i školskoj dobi, kazao je Vikić-Topić dodavši kako je potrebno poboljšati položaj struke te se u tom smislu ugledati na pojedine države članice EU.
Prigodni govor obljetnice održao je prof. dr. Ante Bežen, supredsjedatelj Konferencije i prodekan UFZG, progovorivši o obljetnici deset godina učiteljstva u Hrvatskoj.
Prof. dr. Damir Boras, predsjednik ECNSI i dekan FFZG poželio je skupu uspješan rad, isto kao i prorektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Vladimir Skračić. Skračić je sudionike upoznao sa Sveučilištem u Zadru te istaknuo važnost interakcije ovog skupa i Sveučilišta.
Pozdravni govor uputio je i prof. dr. Hilmi Ybar, dekan Učiteljskog fakulteta sa Sveučilišta Trakija iz Turske. Upravo je njegovom zaslugom ove godine pokrenut studij hrvatskog na tom Sveučilištu. Ybaru je rektor zadarskog sveučilišta dr. sc. Ante Uglešić jučer poklonio knjige na engleskom o Sveučilištu u Zadru.
U okviru konferencije, a u sklopu 2. specijaliziranog umjetničko-znanstvenog skupa “Temelji vizualne edukacije u procesu strukovne tranzicije” održavaju se dvije međunarodne izložbe likovnih radova. U izložbenom prostoru Muzeja antičkog stakla priređuje se natjecateljski program, a u Galerijskom prostoru Sveučilišta u Zadru, uz glavnu zgradu Sveučilišta, otvorena je prigodna izložba turskih likovnih radova.
Sinoć su na svečanoj večeri podijeljene nagrade za najbolje radove na izložbi u Muzeju antičkog stakla. Također, održan je i koncert na kojem su nastupili Tamara Coha Mandić na flauti i Diana Grubišić Ćiković na harfi.
Skup danas nastavlja s radom, a zatvaranje je večeras u hotelu Kolovare.