Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zrinko Zrilić povjerenik za Benkovac

Autor: Velimir Brkić

12.11.2009. 23:00
Zrinko Zrilić povjerenik za Benkovac

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Povjerenik je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba do izbora novog gradonačelnika i njegovog zamjenika
Na održanoj 25. sjednici Vlada Republike Hrvatske jučer poslijepodne imenovala je zadarskog odvjetnika mr. Zrinka Zrilića povjerenikom Vlade RH za grad Benkovac. Povjerenik mr. Zrilić iako je član HDZ-a nije osobito politički aktivan. Štoviše, njegov izbor sasvim je suprotan od dosadašnjih medijskih nagađanja o mogućem izboru prvog povjerenika Vlade RH uopće shodno novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, odnosno neposrednom izboru župana, gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika.
Nakon ostavke gradonačelnika Željka Katuše zbog zdravstvenih razloga, s njim zakonom automatizma i dogradonačelnika Mirka Erstića, grad Benkovac nakon gotovo dva tjedna bezvlašća opet ima izvršnu vlast. Povjerenik Zrilić je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne samouprave do uspostave njezinih tijela, odnosno do izbora novog gradonačelnika i njegovog zamjenika.Prije nego je postao samostalni odvjetnik, vlasnik zadarskog odvjetničkog ureda mr. Zrilić je obnašao dužnost suca Općinskog suda u Benkovcu i suca Županijskog suda u Zadru. Ipak, odvjetnik Zrilić najpoznatiji je široj javnosti po tome što već nekoliko godina zastupa veliki broj djece i preživjelih članova uže obitelji hrvatske nacionalnosti sa šireg zadarskog područja čije su članove ubili srpski pobunjenici. U tužbi od države traže naknadu nematerijalne štete pozivajući se na Zakon o odgovornosti za štetu nastalu zbog terorističkih akata i demonstracija. Prema Zrilićevoj tvrdnji nad Hrvatima na privremeno okupiranim područjima događali su se teroristički akti te da i Hrvati imaju pravo na princip solidarnosti. Zrilić je i jedan od potpisnika Strateškog plana razvoja KK Zadar od 2009. do 2012. godine, kojeg je nakon dolaska donijela prijelazna uprava kluba.Imenovanjem mr. Zrilića povjerenikom Vlade RH za grad Benkovac stekli su se i pravni uvjeti za održavanjem izvanrednih lokalnih, neposrednih izbora u Benkovcu u roku 60 dana, odnosno 27. prosinca kada su i izbori za trećeg predsjednika Republike Hrvatske. Tako bi se itekako znatno smanjili troškovi novih lokalnih izbora u gradu Benkovcu koji obuhvaća čak 42 naselja.