Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bibinjac (75) u sudaru s vlakom prošao s lakšim ozljedama

12.11.2010. 23:00
Bibinjac (75) u sudaru s vlakom prošao s lakšim ozljedama


Vlakovođa nije imao prilike zaustaviti se pa je prednjim desnim dijelom udario u zadnji desni dio renaulta odgurnuvši ga s tračnica. Nepažljivi 75-godišnjak imao je sreću jer je prošao tek s lakšim ozljedama – nekoliko ogrebotina na glavi
Božidara Sikirića (75) trenutak nepažnje, dok je svojim renaultom prelazio prugu u četvrtak poslijepodne u Bibinjama, umalo je stajao života. Vremešni Bibinjac vraćao se iz pravca centra sela prema svojoj kući, tik uz prijelaz te se, unatoč spuštenoj rampi, svjetlosnim i zvučnim signalima koji su ga upozoravali na dolazak vlaka, uputio preko tračnica. Zaobišao je rampu i krenuo preko tračnica prema svojoj, svega desetak metara udaljenoj kući, prepriječivši se teretnom vlaku koji je upravo nailazio. Vlakovođa nije imao prilike zaustaviti se pa je prednjim desnim dijelom udario u zadnji desni dio renaulta odbacivši ga s tračnica. Nepažljivi 75-godišnjak zaista može reći da je imao sreću jer je prošao tek s lakšim ozljedama, odnosno, nekoliko ogrebotina na glavi.
– Do prometne nesreće je došlo kada se 75-godišnjak, upravljajući osobnim vozilom ulicom Put Trnji, dolaskom do pružnog prijelaza nije zaustavio unatoč upozorenjima, već je nastavio kretanje oduzevši prednost prolaska teretnom vlaku koji se kretao željezničkom prugom iz smjera Zadra prema Benkovcu – izvijestili su iz policije koja je potom protiv 75-godišnjaka podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Jučerašnja, u djelićima sekunde izbjegnuta tragedija, Bibinjce je podsjetila na stravičnu nesreću iz 1994. godine kada su, na tom istom prijelazu, u sudaru s vlakom smrtno stradala trojica mladića, dva brata iz Bibinja i mladić iz Zadra. Isto tako, prisjetili su se i predizbornih obećanja o izmještanju pruge iz mjesta, a prema riječima Nina Šimunića, načelnika Općine Bibinje, taj projekt nije zaboravljen.
– Projekt izmještanja pruge priveden je kraju, ušao je u UPU Gaženica, no kako za njegovu realizaciju treba izdvojiti oko 400 milijuna kuna, čekaju se neka bolja vremena – kaže Šimunić koji je mišljenja da bi u ovim teškim vremenima i krizi u državi bilo sebično inzistirati na izgradnji tog projekta odmah. Svoje sumještane je još jednom upozorio na opasnost, ali i pozvao na oprez i odgovornost prilikom prijelaza preko pruge, kao i poštivanje signalizacijskih znakova kako bi zaštitili i sebe, a i druge sudionike u prometu. Isto tako, Šimunić se zahvalio vlakovođama koji, kako je istaknuo, uistinu oprezno i s minimalnim brzinama prolaze kroz mjesto.
Djelatnici Hrvatskih željeznica jučer su obišli i pregledali mjesto nesreće, no nisu pronašli oštećenja na tračnicama i signalizaciji, a kako doznajemo, nema štete ni na teretnom vlaku.