Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bove će morati “isploviti” iz Zlatne luke

12.11.2010. 23:00
Bove će morati “isploviti” iz Zlatne luke


Shodno poslanim obavijestima u roku 15 dana vlasnici sidrišta, odnosno bova u sukošanskoj uvali Zlatna luka dužni su ih ukloniti iz mora. U protivnom komunalno poduzeće će samo ukloniti sidrište iz mora, naglasio je Elvis Dražić, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Na prijedlog Upravnog odbora za turizam i pomorstvo, na sjednici Županijske skupštine jednoglasno je donesena odluka o dodjeli petogodišnje koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta Palac i Križ, odnosno sidrišta Sukošan 1 i sidrišta Sukošan 2 u uvali Zlatna luka.
Zbogom divljim sidrištima
Ukupna površina sidrišta iznosi oko 15.000 metara četvornih. Koncesija je dodijeljena općinskom komunalnom poduzeću Zlatna luka Sukošan d.o.o. koje će metar četvorni koncesije plaćati tri kune, odnosno ukupno 45.000 kuna godišnje.
– Shodno poslanim obavijestima u roku 15 dana vlasnici sidrišta, odnosno bova u sukošanskoj uvali Zlatna luka dužni su ih ukloniti iz mora. U protivnom komunalno poduzeće će samo ukloniti sidrište iz mora, naglasio je Elvis Dražić, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Mirna uvala Zlatna luka idealno je mjesto za sidrenje i zaklon od vjetra pa je svakog ljeta prepuna manjih brodova i jahtaša. Prateći kretanja plovila u posljednjih nekoliko godina u ovom akvatoriju, u komunalnom poduzeću došli su do spoznaje da je puna brodova i jahti od konca svibnja do konca rujna. Dakle, četiri mjeseca u godini u toj prekrasnoj uvali koju krasi ljetnikovac Zadarske nadbiskupije – Palac, sagrađen na umjetno nasutom otočiću usred uvale krajem XV. stoljeća, na divljim sidrištima se sidri do 100 plovila dnevno. Kad govorimo o isplativosti i zaradi, računica je jednostavna. Godišnji gubitak od nenaplate sidrenja u uvali Zlatna luka iznosi otprilike oko 350.000 kuna, odnosno 50 tisuća eura.
– Ako dopuste vremenske prilike, do Nove godine uklonit će se sva divlja sidrišta. Najkasnije do Uskrsa iduće godine komunalno poduzeće postavit će svoja vlastita sidrišta kako bi spremno dočekali turističku predsezonu, najavljuje Dražić.
Cijene su duž Jadrana uglavnom ujednačene – nautički, dakle komercijalni privez na plutači naplaćuje se od 10 do 15 kuna po dužnom metru plovila na dan. Dakle, ako jahta ima 10 metara, vlasnik dnevno za svoje plovilo plaća 100 do 150 kuna. U četiri mjeseca taj privez na bovu donosi vlasniku sidrišta preko 10.000 kuna.
Iznajmljivanje
Pa sad izračunajte koliko se kuna gubi na zadarskom priobalju i otocima, sa svim svojim uvalama. U vodu padaju milijuni kuna!
– Iznajmljivanje sidrišta bit će komercijalno. Neće se iznajmljivati po godišnjem paušalu od primjerice 500 ili 1.000 kuna već po metru dužnom brodice ili jahte. Dakle, iznajmljivanje sidrišta bit će po cijeni od 10 do 15 kuna po dužnom metru plovila. Tako će, primjerice, vlasnik plovila dužine 10 metara sidrište dnevno plaćati od 100 do 150 kuna, što će se utvrditi kad Općinsko vijeće na prijedlog komunalnog poduzeća donese odluku o cijeni dnevnog iznajmljivanja sidrišta po dužnom metru plovila.
U prvoj fazi komunalno poduzeće Zlatna luka na sidrištima Palac i Križ do Uskrsa će postaviti 50-ak komercijalnih sidrišta po pravilima dobivene koncesije.
– Poznato je da je stav Ministarstva mora, prometa i infrastrukture godinama unazad bio da se potencira izgradnja sidrišta u uvalama, gdje se sidre manji brodovi i jahte bez kontrole. Tim više što za svaku uvalu gdje je koncesionar dobio sidrište ili privezište mora postojati pravilnik o redu u lukama i privezištima, što bi trebalo jamčiti sigurnost u njoj, o čemu mora brinuti koncesionar, kaže Dražić.
Po podacima zadarske Lučke kapetanije, svake godine u vodama zadarskog akvatorija ima sve više nautičara. To potvrđuju i podaci iz hrvatskih marina, koje ljeti nemaju slobodnog veza za nove nautičare.
– Osoba koja upravlja jahtom ili brodicom odgovorna je za sigurnost plovila dok se nalazi na sidrištu pri čemu je dužna postupati prema uputama koncesionara.
Za vrijeme boravka na sidrištu plovilo mora istaknuti dnevne oznake i svjetla sukladno Međunarodnim pravilima za izbjegavanje sudara na moru, objašnjava Elvis Dražić, dodajući da je za vrijeme boravka na sidrištu zabranjeno bacanje i spuštanje u more svih krutih i tekućih otpadaka i sanitarnih voda.
Kršenje odredaba o zaštiti morskog okoliša strogo se kažnjava sukladno odredbama Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.