Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ide dan Donatova grada…

12.11.2010. 23:00
Ide dan Donatova grada…


Obilježavanje Dana Zadra pratit će bogat program u kojem će sudjelovati brojne kulturne i sportske udruge te brojne gradske institucije i ustanove, tako da će svi građani moći naći nešto za sebe
U povodu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, koji se obilježava 24. studenog, grad je pripremio bogat program.
Program počinje već u subotu 13. studenog u 9 sati ujutro košarkaškim turnirom – Otvoreni dani košarke, koji će se održati u dvoranama OŠ Šimuna Kožičića Benje i Ekonomske škole.
Stakleni gradovi
U ponedjeljak 15. studenoga u 12 sati u Gradskoj loži bit će otvaranje tradicionalne likovne izložbe Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar. Za utorak je najavljeno otvaranje još jedne izložbe i to u Muzeju antičkog stakla gdje bi u 20 sati svoju izložbu nazvanu Stakleni gradovi trebao predstaviti akademski slikar Anton Vrlić. Tijekom srijede i četvrtka 17. i 18. studenog od 9 do 12 sati on će u MAS-u održati i demoradionicu o umjetničkoj obradi stakla.
Za srijedu u 12 sati najavljeno je otvorenje izložbe radova Josipa Zankija “Oltar”, koja će bi postavljena u galeriji Sv. Dimitrija. Istog dana u 19 sati u Muzeju antičkog stakla održat će se predavanje akademskog slikara Antona Vrlića “Tehnike i umjetnost stakla”.
U četvrtak 18. studenog u dvorani Matice hrvatske održat će se predavanje prof.dr.sc. Marjana Diklića Zadar i Rapallski ugovor (1920. – 2010.). Petak 19. studenog bogat je sportskim i znanstvenim događajima. Program počinje ujutro u 9 sati znanstvenim skupom “Otoci Ist i Škarda” koji će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta. Osim skupa u petak će se održati i tri sportska događaja. U 17 sati je najavljen boksački turnir Sv. Krševan, koji u dvorani SRC Višnjik organizira boksački klub Diabolik. U 18 sati je najavljeno brzopotezno prvenstvo grada Zadra u šahu koje u dvorani šahovskog kluba Casper organizira Šahovski savez Zadarske županije.
Uz ova natjecanja od 19. do 21. studenog u dvorani Krešimira Ćosića održat će se i međunarodni košarkaški turnir za dječake i djevojčice “Gradu s ljubavlju 2010.”, koji organizira Sportska škola košarke Zadar.
Subotnje jutro 20. studenoga 2010. rezervirano je za sportove vezane uz more. Tako u 9 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV. će biti natjecanje u sportskom ribolovu s obale “Kup Sv. Krševana”, koje organizira ŠRD Zubatac.
U isto vrijeme u Veslačkom domu na Obali kneza Branimira održat će se natjecanje u veslanju na veslačkim simulatorima koje organizira Veslački klub Jadran. U 11 sati na Vitrenjaku će se održati jedriličarska regata u klasi optimist “Kup Sv. Krševana”. U isto vrijeme održat će se tradicionalni XXVIII. mali maraton “Nin – Zadar” s ciljem na Narodnom trgu oko 12 sati.
Subotnje poslijepodne također je ispunjeno brojnim sportskim događanjima pa program počinje u 14 sati plivačkim mitingom “Kup sv. Krševana” koji na plivalištu SC Višnjik organizira Klub daljinskog plivanja Donat. U 16.30 započinje u Dvorani Višnjik odbojkaški turnir OK Zadar i HAOK Mladost.
Bogati subotnji program završava u 20 sati glumačkom radionicom Teštamenat koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
“Zadar u oku i srcu”
Za nedjelju je u 9 sati najavljeno otvoreno prvenstvo Grada Zadra u stolnom tenisu u dvorani Kluba Donat, koji je i organizator. U 10 sati u streljani Mocire održat će se natjecanje u streljaštvu “Trofej sv. Krševana 2010.” koje organizira Streljački klub Zadar. U isto vrijeme kod Morskih orgulja održat će se EKO akcija Kluba za podvodne aktivnosti Zadar. U 14 sati s početkom s Narodnog trga najavljena je biciklijada “Đir oko grada” koju organizira Biciklistički klub Zadar.
U ponedjeljak 22. studenoga 2010. u 12 sati najavljeno je otvaranje izložbe “Izdavaštvo na zadarskom području 2009. – 2010.”, koju organizira Znanstvena knjižnica Zadar.
U 17 sati u Gradskoj knjižnici otvorit će se još jedna izložba i to učeničkih radova “Zadar u oku i srcu”. U 19 sati u HNK će se održati predstavljanje romana Tomislava Marijana Bilosnića “Listopad” uz prigodni glazbeno-scenski program Zadarskog plesnog ansambla i Glazbene škole “Blagoje Bersa”. Za 20 sati najavljen je koncert Zadarskog komornog orkestra pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja uz solista Bruna Philippa na klarinetu. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta.
U utorak 23. studenoga 2010. za 12 sati u Muzeju antičkog stakla najavljeno je otvaranje izložbe “Stakleni sjaj” na kojoj će se predstaviti zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. – 20. st. U 18 sati u katedrali Sv. Stošije održat će se Svečana Večernja. U isto vrijeme u dvorani Matice hrvatske održat će se javna tribina Damira Tomljanovića “Gavran u Domovinskom ratu”. Organizatori su Udruge “D.T. Gavran” i “Žena u Domovinskom ratu”.
U 19 sati u Narodnom muzeju i Gradskoj loži otvorit će se izložbe fotografija iz opusa braće Mihovila i Zvonimira Novakovića.
Na blagdan Sv. Krševana u srijedu 24. studenog proslava počinje u 8.30 sati budnicom gradske limene glazbe. U 9 sati najavljeno je polaganje vijenaca pred Središnji križ na Gradskom groblju, a u 9.45 na spomen-obilježje na Narodnom trgu.
Na blagdan zadarskog zaštitnika bit će otvorena vrata zadarskih muzeja i to od 10 do 22 sata. Vrata će biti otvorena u Arheološkom muzeju, Muzeju antičkoga stakla, Narodnom muzeju i Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti.
U 10 sati u katedrali Sv. Stošije najavljena je svečana sveta misa koju će predvoditi nadbiskup zadarski msgr. dr. Želimir Puljić. U 11 sati najavljen je program “Radost i sunce u điru gradom” u kojem će djeca dječjih vrtića prošetati Narodnim trgom, Kalelargom, Poljanom pape Ivana Pavla II.
Svečana sjednica
Za 11.30 je najavljena Svečana sjednica Gradskog vijeća u HNK.
U 18 sati u katedrali Sv. Stošije bit će Večernja sveta misa koju će predvoditi msgr. Ivan Mustać. U 19 sati u GKZ održat će se predavanje prof. dr. sc. Pavuše Vežića “Sveti Krševan, zaštitnik Grada Zadra”. U 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta održat će se svečani koncert u čast Dana grada Zadra profesora Glazbene škole “Blagoje Bersa”. Za 21 sat najavljen je odbojkaški turnir OK Zadar i OK Goran Bibinje u dvorani OŠ Šime Budinića.
I za dan poslije blagdana u četvrtak 25. studenog 2010., također, pripremljen je bogat program. U 12 sati u Gradskoj loži bit će predstavljanje knjige “Govori – etičnost riječi svjetskih i hrvatskih govornika” koju organizira Družba “Braća hrvatskog zmaja”, Zmajski stol u Zadru.
U 18 sati u HNK bit će kazališna predstava “Slijepe ulice”, Kazališne udruge “Igrajmo se”. U isto vrijeme, ali u izložbenoj dvorani Državnog arhiva održat će se predstavljanje knjige Dubravke Kolić “Carsko kraljevsko namjesništvo u Zadru 1814.-1918.” i otvaranje izložbe “Vedute, planovi i crteži iz fonda Državnog arhiva u Zadru”, autora Denisa Martinovića i Suzane Martinović. U petak 26. studenoga u GKZ u 12 sati najavljeno je otvaranje izložbe fotografija Filipa Brale “Lipi moj grade”. U 18 sati u crkvi Sv. Donata održat će se večer poezije “Zadarski stihovi na hrvatskom i ruskom”. Za subotu 27. studenoga najavljena je humana akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, koju će od 9 do 12 sati na Narodnom trgu provoditi učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića. U 11 sati na Narodnom trgu bit će ogledni trening “Sve se može” Udruge “Loptica”. U ponedjeljak 29. studenoga u 18 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta najavljeno je predavanje dr. sc. Smiljana Gluščevića “Arheološko blago Jadrana – može li se spasiti?”. Za utorak 30. studenoga u 18 sati u dvorani MAS-a organizirana je javna tribina Savjeta mladih Grada Zadra “Druga strana uspjeha”. Za srijedu 1. prosinca u 18 sati u HNK održat će se kazališna predstava “različitosti” dramske grupe OŠ Š.K. Benje. Na istom mjestu u 19 sati održat će se predstava antička komedija “Sirakužanke”, studenata klasične filologije Sveučilišta u Zadru.
Program završava u nedjelju 5. prosinca u 11 sati predstavljanjem znanstvene monografije “Otoci Ist i Škarda”, što će se održati na otoku Istu u crkvi Sv. Nikole.