Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ispitivanje rada uređaja Centar se nastavlja

12.11.2010. 23:00
Ispitivanje rada uređaja Centar se nastavlja


Rezultati provedenih ispitivanja mahom udovoljavaju zakonskim okvirima, ali nezadovoljni smo s povremenim oscilacijama, koje želimo otkloniti. Riječ je o povremenim emisijama neugodnih mirisa zbog kojih stanari negoduju, a koje želimo potpuno anulirati prije nego preuzmemo uređaj, kazao je Grgo Peronja
Iako je Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje, najavio da će nakon sastanka sa svim stranama uključenim u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar, održanog prije nekoliko dana, biti spremna sva izvješća i kompletna dokumentacija, nakon čega će biti moguće dogovoriti i konačno preuzimanje uređaja, ispitivanje uređaja se nastavlja, a preuzimanje je još uvijek teško predvidjeti.
Naime, posljednji sastanak s predstavnicima Odvodnje te predstavnicima investitora – Hrvatskih voda i Jadranskog projekta, Nadzorna služba IGH te projektanata iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger, održan je u srijedu, a kako navodi Peronja, ono što je dogovoreno je još jedan sastanak najavljen za 29. studenog.
– Rezultati provedenih ispitivanja mahom udovoljavaju zakonskim okvirima, ali nezadovoljni smo s povremenim oscilacijama koje želimo otkloniti. Riječ je o povremenim emisijama neugodnih mirisa zbog kojih stanari negoduju, a koje želimo potpuno anulirati prije nego preuzmemo uređaj. Zato smo dogovorili još jedan sastanak do kojeg bi se to trebalo riješiti i na kojemu ćemo ponovno sagledati sve detalje, kazao je Peronja, istaknuvši da je, s obzirom na dosadašnje vrlo nepouzdane prognoze, jako teško predvidjeti konačno “stabiliziranje” rada uređaja i njegovo preuzimanje.
Kako je do sad poznato, rezultati mjerenja kvalitete zraka, razine buke, količine plinova u zraku te kvalitete ulaznih i izlaznih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar, koji su iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger pristigla u Odvodnju, su pozitivni, zadovoljavajući, a rezultati svih mjerenja su daleko ispod granice dopuštenog.
Kako je naglasio Peronja, riječ je o granicama koje su jednake u cijelom svijetu, što znači da je uređaj Centar usklađen s najvišim svjetskim standardima.