Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ovčarima i maslinarima nedostaje zemljišta

12.11.2010. 23:00
Ovčarima i maslinarima nedostaje zemljišta


Realizacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je velik projekt i zadovoljan sam što smo taj posao završili jer će se moći koristiti zemljišne površine koje su sada bile neiskorištene, a koje stanovnicima Paga, Povljane i Dinjiške trebaju prije svega zbog bavljenja ovčarstvom, maslinarstvom i vinogradarstvom, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić
Nakon nekoliko godina priprema, odgađanja i dorađivanja izrađen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske kojim je obuhvaćeno 2.267 hektara oranica, pašnjaka i vinograda na području katastarskih općina Dinjiška, Kolan, Pag i Povljana.
Zapuštene površine
Na temelju Programa, Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je odluku o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta. Odluka o raspisivanju natječaja čekala se s nestrpljenjem jer na Pagu posljednjih godina vlada nezapamćena potražnja za poljoprivrednim zemljištem ponajviše zbog ovčarstva i maslinarstva.
– Realizacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem je velik projekt i zadovoljan sam što smo taj posao završili jer će se moći koristiti zemljišne površine koje su sada bile neiskorištene, a koje stanovnicima Paga, Povljane i Dinjiške trebaju prije svega zbog bavljenja ovčarstvom, maslinarstvom i vinogradarstvom, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Desetljećima su goleme zemljišne površine na otoku bile zapuštene, a onda se prije četiri do pet godina dogodio nagli preokret. Proizvodnja mlijeka kao sirovine za proizvodnju paškog sira postala je isplativ posao i zbog toga su ovčari povećavali stada ovaca, a kako se povećavao broj ovaca, tako su se zauzimale slobodne pašnjačke površine i na koncu je iskorišteno sve što se moglo iskoristiti. Uz to, na otoku je sve više maslinara kojima također trebaju velike poljoprivredne površine za sadnju maslina.
Kriteriji zakupa
– Gradsko vijeće je donijelo odluku o raspisivanju natječaja na koji će se građani moći javiti u roku od petnaest dana od dana objave, a u natječaju su definirani i kriteriji po kojima će se poljoprivredno zemljište davati u zakup, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Poljoprivredno zemljište daje se u zakup po početnoj cijeni od 200 do 400 kuna po hektaru godišnje. Pravo na zakup imaju nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, pravne osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te fizičke i prave osobe koje se namjeravaju baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Osobe koje sudjeluju u natječaju uz ponudu moraju priložiti gospodarski program. Po završetku natječaja, Gradsko vijeće će utvrditi najpovoljnije ponuđače, a nakon toga će se dokumentacija dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kako bi dalo suglasnost na odluku o najpovoljnijem ponuđaču. Nakon što se od ministarstva dobije suglasnost, nacrti ugovora o zakupu dostavit će se Županijskom državnom odvjetništvu koje će pregledati dokumentaciju i dati svoje mišljenje. Ako to mišljenje bude pozitivno Grad Pag, zastupan po gradonačelniku i najpovoljniji ponuđač će potpisati ugovor o zakupu.