Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potpisali da će biti pomorci

12.11.2010. 23:00
Potpisali da će biti pomorci


Pravo na stipendiranje ostvarili su učenici i studenti koji ne ponavljaju školsku ili akademsku godinu, a dužni su ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Ukoliko pak na hrvatskim brodovima ne bude mjesta, mogu ploviti i na brodovima pod stranom zastavom
U skučenoj dvorani na prvom katu Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, u nedavno obnovljenoj zgradi kod Lipotice, učenici i studenti, budući pomorci, potpisali su jučer ugovor o stipendiranju. Umjesto ministra mora, prometa i infrastrukture, Božidara Kalmete, koji je prema riječima glasnogovornice Marine Halužan bio spriječen u dolasku, ugovore o stipendijama s budućim pomorcima potpisao je kapetan Mario Babić, državni tajnik za more.
– Biti pomorac je lijepo, teško, časno i izazovno zanimanje. Da ponovno krećem ispočetka opet bih upisao pomorsku školu i pomorski fakultet, kazao je Babić u nastavku se osvrćući na aktualne reforme na području pomorstva.
– Uspjeli smo dogovoriti da se pomorci, koji u svom stažu često dožive ozljede i pate od kroničnih bolesti, mogu ugovoriti police osiguranja po znatno nižim stopama nego su to činili prije. Dogovorili smo i da pomorci koji godišnje na brodu provedu više od 183 dana ne plaćaju porez bez obzira na iznos primanja. U planu nam je da našim pomorcima osiguramo beneficirani radni staž bez obzira za koju kompaniju ili na kojem brodu plovili – istaknuo je Babić.
Nakon provedenog javnog poziva stipendije za tekuću školsku/akademsku godinu dobila su 182 učenika i 60 studenata. Od tih brojki stipendije će primati ukupno 33 učenika zadarske Pomorske škole i 16 studenata Odjela za promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru. Resorno ministarstvo je u ovoj godini za stipendije osiguralo 6,1 milijuna kuna, a u ovom trenutku stipendije prima 520 učenika i studenata. Program se provodi petu godinu zaredom.
Osim Babića na potpisivanju su bili Srećko Jelušić, prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru, Dražen Grgurović, dogradonačelnik Zadra, Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković te predstavnici brodara, sindikata i pomorskih udruga.
Pravo na stipendiranje ostvarili su učenici i studenti koji ne ponavljaju školsku ili akademsku godinu, a dužni su ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Ukoliko pak na hrvatskim brodovima ne bude mjesta, mogu ploviti i na brodovima pod stranom zastavom.