Predavanja o raku diljem županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bolnica
Spriječiti bolest ranim otkrivanjem

Zadarski Zavod za javno zdravstvo Zadar kreće s provedbom projekta "Predstavljanje nacionalnih programa ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti u Zadarskoj županiji".

U sklopu projekta dr. Ljilja Balorda, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke za Zadarsku županiju, i dr. Ana Petrić, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva za Zadarsku županiju, održati niz predavanja u šest gradova i 19 općina Zadarske županije. Predavanja će dr. Balorda i dr. Petrić održati kako bi žitelje Zadarske županije upoznale s rizicima za razvoj šećerne bolesti, raka debelog crijeva i raka dojke.

- Osnovni cilj projekta je podizanje svjesnosti stanovništva o važnosti provođenja preventivnih programa kako bi se bolest isključila ili otkrila u što ranijem stadiju kada je uspješnost liječenja bolja, a broj komplikacija manji, navodi dr. Ljilja Balorda, voditeljica Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, pojašnjavajući da će se predavanja održavati od studenoga do ožujka sljedeće godine.

Na predavanje se pozivaju svi zainteresirani, a posebno oni u dobi od 50 do 74 godine. Dr. Balorda održat će predavanja o šećernoj bolesti i ranom otkrivanju raka dojke, a dr. Perić o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Nakon predavanja besplatno će se mjeriti šećer u krvi, krvni tlak, masnoća u krvi, indeks tjelesne mase i omjer struka bokova.

Nositelj ovog projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, odnosno Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i jedinice lokalne samouprave, liječnici obiteljske medicine, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, Dom zdravlja Zadarske županije i Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovec" iz Zagreba.

 

Raspored predavanja

- Gračac, ponedjeljak 15. studenog 2010. u 16 h u O.Š. Nikola Tesla

- Obrovac - četvrtak 18. studenog 2010. u 08.30 h u Domu kulture Obrovac

- Starigrad - ponedjeljak 22. studenog 2010. u 16 h u zgradi Općine Starigrad (vijećnica)

- Posedarje - srijeda 24. studenog 2010. u 16 h u O.Š. Braće Ribar.

Tijekom studenoga predavanje će se održati i u Novigradu. U Benkovcu, Stankovcima, Zemuniku, Polači i Poličniku predavanja će se održati u prosincu ove godine. Za siječanj sljedeće godine najavljena su predavanja u Škabrnji, Ražancu, Pagu, Viru, Ninu, Sukošanu i Bibinjama. U Biogradu, Pakoštanama, Preku, Kalima, Pašmanu, Salima, Silbi i Molatu predavanja će se održati u veljači iduće godine. O rasporedu predavanja javnost će biti naknadno obaviještena.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno