Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SDSS traži da banke podnesu svoj dio tereta izlaska iz krize

12.11.2010. 23:00
SDSS traži da banke podnesu svoj dio tereta izlaska iz krize


Tražimo da Vlada nakon donošenja proračuna za 2011. što prije postigne sporazum s bankama i osiguravajućim društvima da i oni podnesu svoj dio tereta za što skoriji izlazaka iz krize kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Pupovac
Sabor će o prijedlogu državnog proračuna za 2011. godinu raspravljati u utorak poslijepodne nakon što ga tijekom jutra budu raspravili saborski odbori. To je jučer sa saborske govornice rekao potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak (HDZ). Proračun će podržati i koalicijski partneri HDZ-a pa je tako predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao da između koalicijskih partnera na sastanku u četvrtak nije bilo nikakvih sporova.
– Nikakvog problema nije bilo. SDSS je tražio pojašnjenja vezano uz one pozicije koje njih posebno interesiraju, u čemu ne vidim problem, rekao je Friščić. On nije želio šire govoriti o zahtjevima drugih koalicijskih partnera rekavši tek da su SDSS-ovi predstavnici na tom sastanku tražili jamstva za nastavak financiranja projekata vezanih za povratak izbjeglica i obnovu njihovih domova.
– Mi smo se očitovali da će to ići. Tu očekujemo i jednu veliku donatorsku konferenciju pa će biti sredstava i izvan proračuna i ne vidim da bi tu trebao biti problem, rekao je Friščić. On je ponovio da se nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i dječje potrepštine neće ukidati s početkom sljedeće godine, ali i dodao da će ta stopa ipak morati biti ukinuta do 1. siječnja 2012. godine. Dodao je i da se HSS zauzima da se istodobno s ukidanjem nulte stope smanji stopa PDV-a za neke druge proizvode kako ne bi došlo do dodatnog opterećenja građana. I potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da će njegova stranka podržati proračun za sljedeću godinu, ali uz nekoliko uvjeta.
– Za SDSS bi bilo potpuno neprihvatljivo povećanje stope PDV-a za kruh i mlijeko jer smatramo da teret krize ne smije pasti samo na nezaposlene, umirovljenike i radnike. Zbog toga smatramo da se sljedeće godine ne bi smjela dirati nulta stopa PDV-a. Osim toga tražimo da Vlada nakon donošenja proračuna za 2011. što prije postigne sporazum s bankama i osiguravajućim društvima da i oni podnesu svoj dio tereta za što skoriji izlazaka iz krize kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Pupovac.