Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turistički rast od tri posto

12.11.2010. 23:00
Turistički rast od tri posto


Zadarskoj županiji pripisan je rast od preko 10 posto, a valja primijetiti da je Istra imala simboličan pad, dok je Primorsko-goranska županija rasla decimalno, te se rast bilježi u Dalmaciji
Državni zavod za statistiku objavio je podatke o turistima i noćenjima u komercijalnom smještaju za rujan i prvih devet mjeseci ove godine, prema kojima je 9,8 milijuna turista u Hrvatskoj ostvarilo 54,3 milijuna noćenja, što je rast broja gostiju od 3,2 posto, odnosno rast broja noćenja od 2,7 posto.
Domaći su turistički pokazatelji i dalje u padu za oko šest posto, dok su stranci u snaženju za četiri.
Bitno je kazati da su podaci za prvih devet mjeseci objavljeni preko sustava turističkih zajednica već pred mjesec dana, ali je riječ o neslužbenim podacima dok je ovo jedina službena statistika koja potvrđuje uspjeh hrvatskog turizma i ove godine. Postoje ipak i bitne razlike u brojkama ove statistike i one koju vode turističke zajednice iz prostog razloga što Državni zavod za statistiku ima dva prikaza turističkih rezultata. Ovaj je određen kao komercijalni, dok postoji paralelna statistika koju DZS određuje kao nekomercijalnu, a mahom bi trebala biti vezana uz apartmane, vikendice, kuće za odmor u privatnom vlasništvu. No, činjenica je da su gledano lokalno i to gosti, dijelom obvezni na plaćanje paušala. Primjetno je da među nekomercijalnim noćenjima državna statistika vodi i značajan broj stranaca, kao što vodi i vrlo značajan broj gostiju koji su prijavljeni i plaćaju boravišnu pristojbu po noćenju, a ne paušalno, što pak upućuje da se u dijelu tog prometa radi o komercijalnom poslu. Zašto je ovo bitno kazati posebice za našu regiju? Zadarska županija prema podacima Državnog zavoda imala je jedan od najsnažnijih povećanja broja turista i noćenja. Naime, ispada da je turista ovdje bilo 9,5 posto više nego prošle godine u devet mjeseci, odnosno da je ostvareno 7,8 posto više noćenja. To su više nego snažne brojke. Prema ovom iskazu stranaca je bilo čak 11,7 posto više.
Razlika je pak u apsolutnim brojkama, jer brojenje kroz sustav turističkih zajednica i preko turističkih subjekata obuhvaća i dio prometa koji Državni zavod vodi kao nekomercijalni. Tako je ispalo da je s ovakvim rastom u Zadarskoj županiji bilo preko 930.000 gostiju koji su ostvarili 6,1 milijun noćenja.
Kako smo već više puta javljali, Zadarska županija premašila je prema evidenciji TZ-a sedam milijuna noćenja. No, u isto vrijeme 128.000 gostiju i 1,6 milijuna noćenja ovdje se pripisuje nekomercijalnom sektoru. Kako smo naveli stoji da je u kućama za odmor odrađeno 560.000 stranih noćenja, odnosno da je za 550.000 tih noćenja pristojba plaćena po noćenju, kako se inače plaća komercijalna pristojba.
U svakom slučaju turističke zajednice su dužne voditi evidenciju shodno sustavu plaćanja pristojbe. Kada bismo zbrojili prethodne brojke s ovima, došli bi do oko 1,1 milijun gostiju, odnosno 7,7 milijuna noćenja ostvarenih, što turističkih, a što od strane vlasnika kuća za odmor na našem području. To pokriva iskazane brojke sustava TZ-a odnosno i Turističke zajednice Zadarske županije prema kojima je od siječnja do rujna zabilježeno 1.071.733 dolazaka, a noćenja 7.810.861 ili prema njihovim podacima 11% više nego lani.