Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ponedjeljak počinje cijepljenje

12.11.2010. 23:00
U ponedjeljak počinje cijepljenje


Iz HZJZ-a poručuju kako će se kod cijepljenja koristiti uobičajeno sezonsko cjepivo koje se ni po čemu ne razlikuje od dosadašnjih cjepiva koja su godinama u upotrebi
Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak 15. studenoga. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje radi prevencije gripe, koja u naše krajeve najčešće stiže početkom siječnja, naručio je 650 tisuća doza cjepiva, koja će županijskim zavodima za javno zdravstvo biti distribuirana od 15. do 19. studenoga.
U zadarski Zavod za javno zdravstvo tijekom sljedećeg tjedna stići će 21 doza cjepiva protiv gripe. Čim stignu prve pošiljke cjepiva, što se očekuje u ponedjeljak, započet će i cijepljenje. Ono se preporučuje rizičnim skupinama, odnosno svima starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, dakle, djeci i odraslima koji boluju od kroničnih bolesti, te zdravstvenim radnicima. Njima, dakle, osobama koje spadaju u rizičnu skupinu cijepljenje protiv gripe je besplatno. Ostali će cjepivo plaćati 60 kuna.
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da će se kod cijepljenja koristiti uobičajeno sezonsko cjepivo koje se ni po čemu ne razlikuje od dosadašnjih cjepiva koja su godinama u upotrebi. U njegovu su sastavu sojevi virusa gripe za koje se predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. To su sojevi virusa A H1N1 i H3N2 te soj virusa B. Cjepivo je, poručuju iz HZJZ-a, prošlo sve zakonom propisane kontrole i dobilo odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj.