Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uskok završava ispitivanje Barišića

12.11.2010. 23:00
Uskok završava ispitivanje Barišića


Mladen Barišić je jučer trebao završiti s iznošenjem obrane, te se spekuliralo da bi mogao biti pušten da se brani sa slobode. Prema novom Zakonu, ako okrivljenik iznese detaljnu obranu, ne može ga se zadržavati u istražnom zatvoru zbog utjecaja na svjedoke
Bivši rizničar HDZ-a i bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić jučer je nastavio s iznošenjem svoje obrane u uskočkoj istrazi u kojoj ga se, zajedno s Nevenkom Jurak i Anitom Lončar Papeš, tereti da je iz državnih poduzeća izvukao preko 40 milijuna kuna.
Prema najavama, Barišić je tijekom jučerašnjeg dana trebao završiti s iznošenjem obrane, te se spekuliralo da bi mogao biti pušten da se brani sa slobode, međutim do zaključenja ovog broja takvo što nije potvrđeno.
Mladen Barišić počeo je iznositi obranu pred Uskokom početkom mjeseca. Praktički je cijeli prošli tjedan proveo u sobi za ispitivanje u sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici u Zagrebu. I ovog je tjedna nastavio s iznošenjem obrane, a kako propisuje novi Zakon o kaznenom postupku, ukoliko okrivljenik iznese detaljnu obranu, ne može ga se zadržavati u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Barišiću je, podsjetimo, istražni zatvor bio određen baš zbog toga, a sud je odbio zahtjev Uskoka da ga se zadrži u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
U svojoj obrani Mladen Barišić je ispričao kako je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kući odnosio torbe s novcem. Ustvrdio je da mu je kroz tri i pol godine odnio više od 30 milijuna kuna, a što je Sanader radio s novcem, to je bilo van njegovih spoznaja. Ispričao je i kako bi mu Sanader, kad bi tražio da mu donese novac, obrazlagao da mu treba za razne političke potrebe. Povjerenje među njima navodno je bilo toliko veliko, da nisu ni prebrojavali novac prilikom primopredaje.
Bivši premijer javno je odbacio Barišićeve navode da mu je godinama donosio torbe napunjene novcem. Štoviše, Sanader je kazao da Barišić laže, odnosno da je ucijenjen, a činjenicu da je navode iz Barišićeve obrane pored Novog lista objavio i Vjesnik, rastumačio je time što je direktor Vjesnika Bojan Divjak nećak od Vladimira Šeksa.
Međutim, ostatak Barišićevog iskaza potvrđuje obrana Nevenke Jurak, koja je ispričala Uskoku kako je i kad odnosila novac bivšem HDZ-ovom rizničaru. Iskazi Nevenke Jurak i Mladena Barišića su komplementarni, a je li Barišić doista donosio torbe s novcem u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici mogli bi potvrditi MUP-ovi službenici koji su ga godinama osiguravali kao štićenu osobu. Sanaderove policijske tjelohranitelje prije svjedočenja MUP mora osloboditi čuvanja službene tajne, a Uskok može pribaviti i dnevna izvješća čuvarske službe bivšeg premijera iz kojih se može provjeriti je li Mladen Barišić doista na određene dane posjećivao Sanadera.
 


Jurak još nije dovršila iznošenje svoje obrane


Barišićeva suradnica i bliska prijateljica Nevenka Jurak još nije dovršila iznošenje svoje obrane. Premda nije prva na listi zasad osumnjičenih osoba u uskočkoj istrazi, Nevenka Jurak pred Uskokovim tužiteljima mogla bi svjedočiti i duže od Barišića. Naime, Uskoku mora objasniti sve poslove s državnim poduzećima, ministarstvima i agencijama koja joj se u ovom trenutku stavljaju na teret, kao i sve druge poslove koji još nisu sastavni dio istrage, ali koji su od interesa Uskoka.