Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jugo otočanima “produžilo” vikend

Autor: Ivana Burica

12.11.2012. 23:00
Jugo otočanima “produžilo” vikend

Foto: PIXELL



Vikendaši koji su se s Iža ili Rave planirali vratiti u nedjelju, na otoku su ostali zarobljeni jugom sve do ponedjeljka ujutro kad se pomorski promet vratio u normalu. Isto je bilo i s onima koji su se tijekom vikenda zatekli na Silbi, Molatu i Istu
Deset dana nakon “Ladislava” na zadarskom je području u nedjelju ponovno puhalo jako jugo koje je uzrokovalo niz teškoća u pomorskom prometu.
Tako su na zadarskom plovnom području tijekom nedjelje vozile samo tri trajektne linije – Zadar – Preko i Zadar – Brbinj te Biograd – Tkon. Sve ostale trajektne, brodske i katamaranske linije bile su otkazane.
Više doznajemo od Borisa Ostojića, Jadrolinijina dežurnog operativca.
– Među linijama koje u nedjelju nisu mogle biti realizirane je brodska linija 405 Zadar – Iž – Rava koja u nedjelju ima tri polaska iz Zadra i to u 8.10, 16.05 i 20.25 sati. Zbog juga koje je u donjem kanalu, kanalu između Ugljana i Dugog otoka, stvaralo barem dvostruko veće probleme nego u Zadarskom kanalu, nije plovila niti trajektna linija Zadar – Bršanj na otoku Ižu, kaže Ostojić te dodaje da su valovi u donjem kanalu bili veliki gotovo kao na otvorenom moru te su dosezali jačinu 5 do 6.
Vikendaši koji su se s Iža ili Rave planirali vratiti u nedjelju, na otoku su tako ostali zarobljeni jugom sve do ponedjeljka ujutro kad se pomorski promet vratio u normalu.
Isto je bilo i s onima koji su se tijekom vikenda zatekli na Silbi, Molatu i Istu.
Po informacijama koje smo dobili od Borisa Ostojića katamaran “Silba”, koji je u nedjelju plovio na liniji 9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist, u jutarnjim je satima isplovio iz Zadra za navedene otoke, ali se zbog spomenutih vremenskih uvjeta poslijepodne nije mogao vratiti u Zadar.
– Dugi otok s kopnom je bio povezan jedino trajektnom linijom Zadar – Brbinj, no treba istaknuti kako se trajekt “Supetar”, koji je jučer plovio za Brbinj, poslijepodne jedva “probio” natrag do Zadra. Naravno, brzobrodska linija Zadar – Sali – Zaglav s tri polaska iz Zadra nije bila održana, kazao je Ostojić uz konstataciju da su uvjeti u pomorskom prometu bili izuzetno teški te da se jugo kakvo je u nedjelju puhalo na našem području ne pamti.