Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Učenike zanimao stvaralački put

Autor: Mile Marić

12.11.2012. 23:00
Učenike zanimao stvaralački put

Foto: Mile MARIĆ



O životnom putu, djetinjstvu, odrastanju, mladenačkoj dobi i obiteljskom životu, te odlasku iz novinarskih u književne vode djeca su mogla čuti od književnice Branke Primorac. Što je motivira da piše, zapostavlja li svoju obitelj zbog književnih obveza, samo su neka od učeničkih pitanja
U povodu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Benkovac i Osnovna škola Benkovac organizirali su književni susret s Brankom Primorac, poznatom hrvatskom književnicom za djecu, ali i odrasle. Na početku književnog susreta ravnatelj Mile Marić ukratko je predstavio književnicu te zahvalio knjižničarki Anici Marinović i prof. Anamariji Bačić iz osnovne škole, ali i učenicima jer se uvijek odazovu u velikom broju.
Oni su fanovi Branke Primorac, a bilo je i onih koji nisu nakon susreta odlučili pročitati neka od njezinih brojnih djela.
O svom životnom putu, djetinjstvu, odrastanju, mladenačkoj dobi i obiteljskom životu, te odlasku iz novinarskih u književne vode djeca su mogla čuti od Branke Primorac. Što to književnicu motivira da piše, zapostavlja li svoju obitelj zbog književnih obveza, koje teme obrađuje i kako, koji je to pokretački duh stvaranja koji je tjera na pisanje… bila su samo neka od pitanja postavljena tijekom druženja s književnicom.
Ona je učenicima približila svoje pisanja knjiga, ali i razveselila ih pričama iz života koje je jednim dijelom prenijela i u svoje knjige. U sadržajnom druženju književnica je ispričala zašto je počela pisati, kako su knjige nastajale, otkud joj inspiracija za pisanje i druge zanimljivosti. Osim po romanu Maturalac, koji je dobio nagradu „Mato Lovrak” i na popisu je lektire, poznata je po romanima za djecu: Mama, pazi pas, Glavni junak – tinejdžer, Divlje godine, Ljubavni jadi mačka Joje, Sve zbog Ane, ali monografiji Perešin, život i smrt, o Rudolfu, ne samo pilotu. Ove godine tiskan je novi roman za djecu Zvonka Zmaj i Tri kavalira.