Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Ne treba nam porez na nekretnine! Imamo prirez…

Autor: Nives Rogoznica

12.11.2012. 23:00
Vrančić: Ne treba nam porez na nekretnine! Imamo prirez…

Foto: Zvonko KUCELIN



Poručujem Vladi RH – prestanite! Gradu Zadru porez na nekretnine nije potreban, građanima ovaj porez nije potreban, pokušajte raditi nešto drugo, rekao je Vrančić
Zbog najave uvođenja poreza na nekretnine gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić Vladu je optužio za improvizaciju, dok je pročelnica za financije Grozdana Perić pozvala na oprez.
– Kao zadarski gradonačelnik poručujem Vladi RH – prestanite! Dosta je opterećivanja građana dodatnim porezima! Gradu Zadru ovaj porez nije potreban, građanima ovaj dodatni porez nije potreban, pokušajte raditi nešto drugo, rekao je Vrančić na kolegiju na kojem je prezentiran prijedlog proračuna za 2013. godinu u visini od 363,6 milijuna kuna koji će se pred Gradskim vijećem naći 19. studenoga.
Prirez zaslužan za rast proračuna
Vrančićevo protivljenje dodatnom oporezivanju građana nije, međutim, rezultiralo ukidanjem prireza porezu na dohodak uvedenom u travnju ove godine. Uostalom, kako je napomenula pročelnica za financije Grozdana Perić upravo prirez omogućuje rast proračuna za 2013. za 3,3% u odnosu na proračun za 2012. godinu. Perić je navedeni proračunski rast nazvala konzervativnim u odnosu na smjernice Ministarstva financija koje je željelo vidjeti proračunski rast od 4,4%.
– Još nije terminološki definirano hoćemo li imati porez na imovinu ili na nekretnine, a koji bi djelomično trebao zamijeniti komunalnu naknadu. Vlada mora oprezno raditi. To je nešto što će sve gradove dovesti do velikih poteškoća u naplati. Mi smo uspjeli dosegnuti prihod od 45 milijuna kuna od komunalne naknade, što je skoro 15% proračuna, i bojimo se da će se s ovim promjenama dogoditi to da se neće naplatiti komunalna naknada, a da se od očekivanog poreza neće naplatiti dovoljno sredstava za troškove koji se servisiraju iz komunalne naknade, a riječ o održavanju komunalne infrastrukture. Osim toga o naplati komunalne naknade direktno ovise gradska poduzeća, a to znači između 700 i 800 ljudi, kazala je Perić navodeći kako nisu stvoreni temeljeni preduvjeti za uvođenje poreza na nekretnine s obzirom na nesređene zemljišne knjige, kao i na to da je legalizacija bespravnih objekata tek na početku.
Privatnim vrtićima 9 milijuna
– U proračunu za 2013. ostaje isplata stipendija učenicima i studentima, kao i isplata novorođenačkih naknada i uskrsnica umirovljenicima, ostaje financiranje vrtića koji nisu u našem vlasništvu u iznosu od devet milijuna kuna. Sportske i rekreativne potrebe u ŠC Višnjik financiramo sa sedam milijuna kuna, 1,5 milijun kuna se izdvaja za pomoć Općoj bolnici Zadar za nabavu suvremene opreme, uvode se novi programi u škole u vrijednosti od dva milijuna kuna, a uvodimo i novi športski program u vrtiće. Odmah nakon Nove godine započet ćemo s izgradnjom Bihaćke ulice do križanja sa Splitskom ulicom, financirat ćemo izgradnju Ulice Petra Skoka i Marina Getaldića koji su vezane uz izgradnju kolektora visoke zone i one će bit će opremljene svom komunalnom opremom. Planirana je adaptacija rive na Ižu i rive u Jazinama i početak izgradnje rive u Petrčanima što je zahtjevna investicija i radit će se u više faza. Pokrenut ćemo aktivnosti za izgradnju škole u Novom Bokanjcu bez obzira na to hoće li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ostvariti najave zajedničkog sufinanciranja. Gospodarska zona Crno će početkom godine imati svu potrebnu projektnu dokumentaciju, rekao je Vrančić predstavljajući proračunski prijedlog u kojem je, kako je istaknuo, predviđeno i 4,1 milijuna kuna za dovodne ceste i sustav odvodnje koji će se spojiti Gospodarsku zonu Crnu s početkom Ulice Hrvatskog sabora.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU