Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Djeca u Srbu dobila igraonicu

12.11.2013. 23:00
Djeca u Srbu dobila igraonicu


Srb od jučer ima dječju igraonicu koja se nalazi u područnoj školi Osnovne škole Nikola Tesla iz Gračaca. Mali objekt uređen u jednoj toploj školskoj učionici veliki je korak naprijed za ovo mjesto na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem su i danas vidljivi tragovi rata na opustošenoj srednjoj školi tik uz osnovnu školu i u kojem je mogućnost pronalaženja posla u privatnom sektoru ravna znanstvenoj fantastici.
Dječja igraonica otvorena je zahvaljujući inicijativi civilnog sektora, konkretno djelovanju Udruge Una, a financira se većinskim dijelom iz novca EU preko projekta Podrška organizacijama civilnog društva radi poboljšanja socijalne kohezije u pograničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, IPA CBC.
Djeca Srba i okolnih sela konačno su dobila mjesto za zajedničku igru i socijalizaciju te učenje novih vještina. Do sada su ona u tom smislu bila uskraćena u odnosu na njihove vršnjake iz razvijenih dijelova Zadarske županije. U sreći i igri mogu bezbrižno uživati do kraja ožujka iduće godine, a nakon toga opstanak igraonice ovisit će o volji odraslih da financiraju njen rad.
– Dječju igraonicu koristit će do trideset djece. Mi smo napravili projekt 48.000 eura u sklopu kojeg je otvorena i opremljena ova igraonica. Od Europske unije smo dobili 38.000 eura, a preostalih 10.000 moramo naći sami. Od Ureda za udruge Vlade RH dobili smo šezdeset posto, a ostatak očekujemo od Općine Gračac i Zadarske županije. U sklopu projekta zaposlili smo jednu ženu i još smo ih tri zaposlili kroz program javnih radova. Projekt će se financirati do 31. ožujka, 2014. godine, a nakon toga se nadamo da će njegovu vrijednost prepoznati u Općini Gračac i Zadarskoj županiji te omogućiti njegovo daljnje održavanje, kaže predsjednica Udruge Una Tanja Rastović.