Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rogić podnio ostavku jer se ne slaže s referendumom

12.11.2013. 23:00
Rogić podnio ostavku jer se ne slaže s referendumom


Predsjednik Općinskog suda Zadar Željko Rogić podnio je ostavku na dužnost predsjednika Povjerenstva za provođenje državnog referenduma za razinu Grada Zadra. Rogić je ostavku uručio predsjedniku županijskog Povjerestva Vladimiru Mikolčeviću u utorak.
– Ostavku sam podnio jer mi je neprihvatljivo ne samo referendumsko pitanje nego i samo provođenje referenduma, kaže Rogić. – Ovog referenduma nije smjelo biti, a pitanje na koje se odgovara predstavlja diskriminaciju homoseksualne manjine. Nemamo pravo referendumom nametnuti ustavnu definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Smatram da je pogrešno definiciju braka uvrštavati na ovaj način u Ustav iako sam predstvanik tzv. većine u ovom pitanju. Još više sam protiv provođenja referenduma u ovo vrijeme jer će se na to potrošiti jako puno novca istodobno kad radničke plaće jedva dosežu 4000 kuna, a mirovine su upola manje. Novac namijenjen za provođenje referenduma trebao bi se pamentnije iskoristiti, to je bacanje novca dok značajn dio stanovnika Hrvatske živi u sirmaštvu, kaže Rogić.
– Ovakav čin gospodina Rogića mi je neshvatljiv, pogotovo njegovo obrazloženje, kaže predsjednik Županijskog povjerenstva Vladimir Mikolčević. – Možete slobodno napisati da mi je neshvatljivo ali prihvatljivo jer smo već našli zamjenu. Za predsjednika Povjerenstva za referendum na razini Grada Zadra imenovan je sudac Hrvoje Visković, kazao nam je Mikolčević.
Željko Rogić je u nešto više od godinu dana otkad je na dužnosti predsjednika Općinskog suda Zadar unio dosta promjena u radu, poznat je po nekonvencionalnom pristupu koji su rezultirali znatnom povećanju broja riJešenih predmeta. Tako je od siječnja do listopada ove godine riješeno 3.500 predmeta što je znatno smanjilo broj neriješenih predmeta.
Njegovo odbijanje da vodi poslove oko provedbe državnog referenduma o pitanju braka je ono što se zove priziv savjesti. Rijetka pojava kod današnjih dužnosnika u Hrvatskoj.