Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Skandal u KLZ: Plazibatu otkazana suradnja za “Divljeg konja”!

12.11.2013. 23:00
Skandal u KLZ: Plazibatu otkazana suradnja za “Divljeg konja”!


Iako najavljena kao program u zadarskoj Noći kazališta 2013. premijera predstave “Divlji konj” se ipak neće održati, a javnost o tome do jučer nije ništa znala.
– Istina je, predstava je odgođena, premijere neće biti. Zašto? Zbog bolesti, redatelja, glumaca, i tako dalje, bio je odgovor Vedrane Valčić iz Kazališta lutaka. Ona je odgovorila na naš poziv jer je ravnateljica Iris Pavić-Tumpa jučer bila u bolnici. Za danas nam je najavljeno službeno priopćenje, no htjeli smo saznati od samog redatelja od čega on to boluje.
Ivan Plazibat, angažiran na režiji ove predstave, jučer nije bio u Zadru, no bio je, očito, itekako zdrav. I on nam je potvrdio kako premijere neće biti te kazao da je predstava otkazana, a ansambl raspušten.
– Kazalište lutaka Zadar mi je jednostrano otkazalo suradnju, nezadovoljno mojim radom. Oni su imali svoju viziju predstave, ja svoju i došlo je do razlaza. Nisam htio trpjeti uplive u svoj umjetnički dio posla, kazao nam je Ivan Plazibat.
Cijelo vrijeme priprema osjećalo se da postoje produkcijski problemi, na relaciji uprava-redatelj. U jednom trenutku je navodno došlo do toga da je pozvan i sam autor romana Božidar Prosenjak, kako bi i on kazao da Plazibatova vizija predstave nije dobra. Do toga, kako saznajemo, nije došlo, ali do otkaza suradnje jest, tako da predstavu nećemo gledati. Bar što se tiče redateljske uloge Ivana Plazibata.
Glumci su u šoku, cijeli ansambl je bio spreman za premijeru, užurban u poslu, sve do prije tjedan dana, a onda je došla vijest o otkazu suradnje.
– Osobno smatram kako za svaku predstavu treba vjerovati da je najbolja, dok se ne dokaže suprotno, a to je tek nakon izvedbe pred publikom. Mi, kao glumci, iznutra, kao ni umjetnički dio tima izvana nismo procijenili da je nešto toliko loše da se ne bi dalo srediti u još sedam dana do premijere, sumnji smo imali ali svaka je predstava rizik, pogotovo ako se traže drugačiji pristupi i rješenja od uobičajenih što je ovdje bio slučaj. Rano je još za veliku javnu raspravu ali ukratko i iskreno – ljuti smo, puno smo truda uložili i žao nam je, a osjećamo se i poniženo jer je u pitanje došao i dignitet struke, kazao nam je Jure Aras, koji je trebao igrati glavnu ulogu u predstavi.