Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žrtva se drugi puta siluje kroz medije!

12.11.2013. 23:00
Žrtva se drugi puta siluje kroz medije!


Brutalno silovanje 17-godišnjakinje, učenice jedne zadarske strukovne škole još uvijek ne silazi s naslovnica većine dnevnih novina u Hrvatskoj bez obzira na to što je djevojka u stanju teškog šoka gotovo zanijemila, a njezina majka je prema pisanju tih istih tiskovina, završila na psihijatriji.
Iako nije željela komentirati konkretan slučaj, ugledna dječja psihologinja- prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih, naglasila je kako se žrtva u pravilu drugi puta “siluje” upravo kroz medije.
– O ovakvim se slučajevima danima piše i govori. Ono što je negativno uvijek se stavlja u prvi plan, a kada je nešto afirmativno kada su u pitanju mladi, onda se gura u zapećak. To je ono što mene smeta i pitam se potičemo li time nasilje još više – kaže poznata psihologinja.
Ponavljajući kako ne želi komentirati konkretan, “zadarski” slučaj, psihologinja Buljan Flander je pojasnila kako su počinitelji ovakvih kaznenih djela u 20 do 50 posto slučajeva upravo adolescenti, a to su potvrdila i znanstvena istraživanja. No, to ne znači da će oni biti pedofili.
– To su često djeca koja dolaze iz obitelji u kojoj ne osjećaju pripadnost, ponekad su i sami žrtve zlostavljanja i vrlo često kad je ponašanje u pitanju, pokazuju nedostatak socijalnih vještina. Jednostavno nezreli su u ponašanju. Najčešće takva djeca nemaju psihijatrijsku dijagnozu, ali imaju problema u suočavanju s ljutnjom. Uzori im mogu biti osobe nasilna ponašanja, a oni kroz nasilno ponašanje pokazuju moć – pojasnila je Gordana Buljan Flander.
S druge pak, strane ovaj je događaj sa sociološkog aspekta komentirao mr.sc. Ratko Čorić, predavač na Odjelu za sociologiju zadarskog Sveučilišta.
– Kada se dogodi ovakav brutalan čin nasilja i kada on iziđe na vidjelo, ista ta javnost, zgrožena događajem, kao u ovom slučaju, postavlja pitanja: Kako se to moglo dogoditi? Gdje su zakazale institucije – od obitelji, preko crkve, do škole? Koje su to vrijednosti koje slijede i prihvaćaju mladi? Spominju se pedagozi, sociolozi, učitelji, odgajatelji…Ono što u ovom slučaju osobito uznemiruje jest činjenica da je većina sudionika maloljetna, uključujući i nesretnu žrtvu – rekao je prof. Čorić.
Naglasio je kako već niz godina neke kolege upozoravaju na tendenciju maloljetničkog opijanja koje je samo sebi svrha, štoviše, opijanje je postalo oblik zabave. Stručnjaci su, kako je pojasnio sociolog Čorić, upozoravali na opasnosti koje ovakvo “zabavljanje” može donijeti.
– U ovom slučaju u kojem petorica mladića i jedna djevojka obilaze kafiće i piju, da bi “turneja” završila činom brutalnog nasilja na neki je način povezan s ovakvim načinom “zabave”, s izuzetkom tragičnog završetka koji je uznemirio i zabrinuo javnost. Nesumnjivo je da su zakazale institucije koje sam spomenuo, nesumnjivo je da se mladima ne nudi prostor za aktivnije i osmišljenije provođenje slobodnog vremena. Nadajmo se samo da će ovaj nemili događaj potaknuti odgovorne da doista nešto i naprave kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali- zaključio je prof. Ratko Čorić.
Nažalost, u ovom je slučaju prekasno. Šteta je učinjena i ona je nemjerljiva. Ožiljke na duši ova će 17-godišnjakinja nositi cijeloga života.