Inspekcija Ostrei zabranila skladištenje ribe u hladnjači u Benkovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ostrea_stankovci
Ivan JAMIČIĆ
Hladnjača se nalazi u sklopu Veletržnice Benkovac

Zbog loših higijenskih uvjeta veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede privremeno je zabranila rad stankovačkoj riboprerađivačkoj tvrtki Ostrea d.o.o. u hladnjači u sklopu Veletržnice Benkovac, odnosno skladištenje ribe za potrebe konzerviranja. Ukoliko u zadanom roku ne otklone pronađene nepravilnosti prijeti im trajna zabrana rada.

Stankovačka Ostrea u vlasništvu Nevena Badurine, "kralja inćuna", imala je odobrenje resornog ministarstva za skladištenje proizvoda ribarstva i preradu ribe, no nakon što je u rujnu proveden nadzor pokazalo se da uvjeti rada u tom prostoru nisu zadovoljavajući.

Nepravilnosti nisu otklonjene

- Nadzorom je utvrđeno nezadovoljavajuće održavanje i čišćenje objekta te neodgovarajući radni prostor koji ne omogućuje higijensko obavljanje svih poslova i dobru higijensku praksu pri rukovanju s hranom. Veterinarski inspektor je u skladu sa zakonskim ovlastima poduzeo propisane mjere kojima je subjektu u poslovanju s hranom Ostrea d.o.o. naredio osiguranje zadovoljavajućih higijenskih uvjeta rada i zabranu obavljanja djelatnosti u objektu dok se ne osiguraju higijenski uvjeti. Također je veterinarski inspektor pokrenuo postupak u skladu sa prekršajnim odredbama u području veterinarskog javnog zdravstva, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, uz napomenu kako je Ostrei i dalje na snazi zabrana rada u odobrenom objektu na lokaciji u Benkovcu jer još uvijek nisu otklonjene utvrđene nesukladnosti.

- Radi se o subjektu u poslovanju s hranom čiji je objekt odobrenog broja "892", na lokaciji u Benkovcu u postupku kategorizacije provedene od strane Uprave nadležne za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede procijenjen kao nesukladan u odnosu na strukturalne uvjete, te mu je, temeljem pozitivno procijenjenog plana unaprjeđenja izdano rješenje o privremenom odobrenju za obavljanje djelatnosti poslovanja s hranom. Ostrea d.o.o. mora se u objektu uskladiti s odredbama propisa o hrani do roka na koji je rješenje izdano, odnosno do 30. studenog 2015. godine, pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede dodajući kako će se Ostrei, ukoliko to ne ispuni, zabraniti rad i pokrenuti brisanje iz Upisnika odobrenih objekata u poslovanju s hranom.

Redoviti nadzori

Hladnjača u kojoj je Ostrea skladištila ribu za konzerviranje, a među ostalim i brend Eva za Podravku d.d., imala je privremeno odobrenje za rad upisano u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla pa je sukladno tome veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u njoj provodila redovite nadzore prema predviđenom planu službenih kontrola.

- Neovisno o postupcima unaprjeđenja predmetnog objekta, važno je istaći činjenicu da Ostrea d.o.o., jednako kao i sve tvrtke u RH, mora udovoljavati općim i posebnim zahtjevima o higijeni hrane te osigurati visoki stupanj zaštite potrošača s obzirom na sigurnost hrane i to tako da sigurnost hrane ne bude dovedena u pitanje, kažu u ministarstvu, dodajući kako se ti uvjeti redovito nadziru od strane veterinarske inspekcije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika evo vakoj
Tribalo je i dosad! Ono je ko dubrenjak.