Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sv. Martin zaštitio u burnim vremenima Domovinskog rata

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U Domovinskom ratu porušena i 2005. obnovljena i posvećena crkvica sv. Martina na istoimenom brdu na izlazu iz Sukošana prema Zemuniku i Zračnoj luci, dobila je i kip sv. Martina kojeg je kupila i donirala obitelj Ante Dijana Tralje iz Sukošana, dok je kameno postolje izgradio i donirao kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.

Svečev kip u crkvi sv. Kasijana tijekom misnog slavlja u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom blagoslovio je don Juraj Župančić.

- U Sukošanu je običaj kad se dolazi izraziti saučešće da se doniraju novci i za crkvu i za obitelj. Moj otac Šime je preminuo 2. ožujka ove godine na svoj 90 rođendan te smo s tim novcima koji su mještani namijenili obitelji kupili kip sv. Martina, kazao je Ante Dijan.

Pritom dodaje kako je njegov Šime Dijan Tralje bio veliki vjernik i stalno pri crkvi, a prije Domovinskog rata je brinuo i o crkvi sv. Martina.

- Osim zahvale prema ocu Šimi imam i sina Martina, dok smo mi mještani i branitelji uvjereni kako nas je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima Domovinskog rata, kazao je Dijan dodajući kako su na brdu Sveti Martin tijekom Domovinskog rata bili položaji hrvatskih branitelja.

- Po brdu i na rovove palo je na tisuće neprijateljskih granata sa zloglasnog brda Križ i drugih udaljenijih položaja neprijateljske vojske, ali nitko nije stradao nitko nije bio ozlijeđen, podsjeća Dijan.

Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je u Kaštelinama na brdskoj uzvišici. Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. U 16. stoljeću bila je mjesto okupljanja starješina iz okolnih područja radi dogovora o uporabi hrvatskog jezika i obrane od Turaka. Građevina romaničkog stilskog obilježja je u više navrata bila do temelja porušena. Bratovština sv. Martina obnovila je crkvu 1753., a u prošlom su stoljeću zabilježeni također zahvati na crkvi: 1912. crkva je popravljena i blagoslovljena, 1976. je ožbukana i obnovljen je krov.

- Posljednji put su je srušili srpski agresori u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju hrvatski branitelji iz Sukošana.

Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina.

- Brdo i crkvica sv. Martina, iako u njoj dosad nije uopće bilo svečevog kipa niti njegove slike, za Sukošance ali i za Debeljačane znači zaista nešto više, poručio je Boris Smolić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno