Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sv. Martin zaštitio u burnim vremenima Domovinskog rata

12.11.2016. 23:00
Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sv. Martin zaštitio u burnim vremenima Domovinskog rata


Osim zahvale prema ocu Šimi imam i sina Martina, dok smo mi mještani i branitelji uvjereni kako nas je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima Domovinskog rata, kazao je Dijan dodajući kako su na brdu Sveti Martin tijekom Domovinskog rata bili položaji hrvatskih branitelja, palo je na tisuće neprijateljskih granata no nitko nije stradao, nitko nije bio ozlijeđen
U Domovinskom ratu porušena i 2005. obnovljena i posvećena crkvica sv. Martina na istoimenom brdu na izlazu iz Sukošana prema Zemuniku i Zračnoj luci, dobila je i kip sv. Martina kojeg je kupila i donirala obitelj Ante Dijana Tralje iz Sukošana, dok je kameno postolje izgradio i donirao kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.
Svečev kip u crkvi sv. Kasijana tijekom misnog slavlja u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom blagoslovio je don Juraj Župančić.
– U Sukošanu je običaj kad se dolazi izraziti saučešće da se doniraju novci i za crkvu i za obitelj. Moj otac Šime je preminuo 2. ožujka ove godine na svoj 90 rođendan te smo s tim novcima koji su mještani namijenili obitelji kupili kip sv. Martina, kazao je Ante Dijan.
Pritom dodaje kako je njegov Šime Dijan Tralje bio veliki vjernik i stalno pri crkvi, a prije Domovinskog rata je brinuo i o crkvi sv. Martina.
– Osim zahvale prema ocu Šimi imam i sina Martina, dok smo mi mještani i branitelji uvjereni kako nas je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima Domovinskog rata, kazao je Dijan dodajući kako su na brdu Sveti Martin tijekom Domovinskog rata bili položaji hrvatskih branitelja.
– Po brdu i na rovove palo je na tisuće neprijateljskih granata sa zloglasnog brda Križ i drugih udaljenijih položaja neprijateljske vojske, ali nitko nije stradao nitko nije bio ozlijeđen, podsjeća Dijan.
Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je u Kaštelinama na brdskoj uzvišici. Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. U 16. stoljeću bila je mjesto okupljanja starješina iz okolnih područja radi dogovora o uporabi hrvatskog jezika i obrane od Turaka. Građevina romaničkog stilskog obilježja je u više navrata bila do temelja porušena. Bratovština sv. Martina obnovila je crkvu 1753., a u prošlom su stoljeću zabilježeni također zahvati na crkvi: 1912. crkva je popravljena i blagoslovljena, 1976. je ožbukana i obnovljen je krov.
– Posljednji put su je srušili srpski agresori u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju hrvatski branitelji iz Sukošana.
Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina.
– Brdo i crkvica sv. Martina, iako u njoj dosad nije uopće bilo svečevog kipa niti njegove slike, za Sukošance ali i za Debeljačane znači zaista nešto više, poručio je Boris Smolić.