Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OD PLOTERA SAMO MRVICE Naplatit će se samo banka, vjerovnici gube sve

12.11.2016. 23:00
OD PLOTERA SAMO MRVICE Naplatit će se samo banka, vjerovnici gube sve


Najveći gubitak zasigurno će osjetiti zadarski obrtnici – Biklim d.o.o. u vlasništvu Josipa Franzottija potražuje 834.190 kuna, P.T.P. Trpimir d.o.o. Trpimira Perića iz Zemunika Donjeg 454.362, obrt “Jere” Jerolima Šimičevića 443.407, itd.
Nekada jedna od stožernih tvrtki zadarskog građevinarstva Ploter, u vlasništvu Slavka Šimovića, završila je u stečaju, a ni tamo joj ne cvjetaju ruže. Stečajni upravitelj Branko Morić podnio je izviješće iz kojeg je vidljivo da imovina jedva namiruje potraživanja Privredne banke, koja ima založno pravo nad nekretninama, plaće i otpremnine radnicima isplaćene su temeljem osiguranja radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, dok se ostali vjerovnici, a riječ je o milijunskim iznosima, “mogu slikati”.
Stečajni postupak otvoren je 6. svibnja 2016. godine, a na ispitnom ročištu utvrđene su tražbine stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u iznosu od 1.887.777,23 kuna i drugog višeg isplatnog reda u iznosu od 12.093.212,15 kuna. Skupština vjerovnika donijela je odluku da stečajni dužnik obustavi poslovanje jer nema nikakvih uvjeta za samostalni nastavak rada i poslovanja, te da se cjelokupna imovina rasproda kako bi se namirila dugovanja.
Naplatit će se samo PBZ?
Prvi problem s kojim su se vjerovnici susreli je taj što je imovina Plotera bila bespravno sagrađena, te je trebalo dovršiti proces legalizacije. Kad je prije dobiveno pravomoćno rješenje, vještak je početkom studenog sastavio procjenu, a imovinu koja je knjigovodstveno vrijedila 7 milijuna kuna procijenio je na svega 4,6 milijuna. S obzirom da su sve nekretnine pod založnim pravom Privredne banke d.d. Zagreb, za iznos od 3 milijuna kuna, a da se kroz stečaj imovina uglavnom prodaje po cijenama ispod tržišne vrijednosti, teško je očekivati da će nakon dovršetka tog procesa preostati nešto za ostale vjerovnike.
Tvrtka je u vlasništvu imala i nešto pokretnina, no i tu će vjerovnici pronaći slabu utjehu. Pokretnine se sastoje od zaliha ostataka građevinskog materijala i stare građevinske opreme i alata, za koju u dosadašnjem tijeku stečajnog postupka nije bilo interesa, tako da je sigurno da se ne može postići cijena koja bi odgovarala knjigovodstvenoj vrijednosti od 488.987,12 kuna, ističe Morić.
Obiteljski gubici
– Stečajni dužnik nije do sada uspio naplatiti potraživanja od njegovih dužnika, a nije se uspjelo niti prodati pokretnine koje se sastoje od ostatka građevinskih materijala i stare građevinske opreme. Unatoč izvršenih kontakata i ponuda zadarskim građevinskim tvrtkama, nije se uspjelo u prodaji i vrlo teško će se ta imovina uopće prodati.
Najveći će ceh, prema svemu sudeći, podnijeti Kreditna banka Zagreb, kojoj je priznata tražbina od milijun kuna, zatim J.u.A. Frischeis d.o.o. iz Velike Gorice 722.829, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 548.934 itd. Najveći gubitak zasigurno će osjetiti zadarski obrtnici koji su sa Šimovićem surađivali, i kojima taj iznos predstavlja značajan udio u poslovanju. Biklim d.o.o. u vlasništvu Josipa Franzottija potražuje 834.190 kuna, P.T.P. Trpimir d.o.o. Trpimira Perića iz Zemunika Donjeg 454.362, obrt “Jere” Jerolima Šimičevića 443.407. Bit će tu i obiteljskih gubitaka, budući da je Neda Šimović prijavila tražbinu od 539.132 kuna. Među osporenim tražbinama su ona Grada Zadra od 608.425 kuna te Grada Paga od 813.644.
Stečajni upravitelj je od zakupca društva Graditeljstvo Grgić d.o.o. zatražio povećanje cijene, što je zakupnik odbio i uplatio dospjeli dug, čime su plaćeni troškovi zahtjeva za legalizaciju objekta i ishođenje rješenja o legalizaciji objekata. S obzirom da je zakupac odbio prihvatiti povećanu cijenu dogovoreno je da se površina nekretnina pod zakupom smanji, a da ugovorena cijena ostane ista.
Imovina u opasnosti
– Posebno je veliki problem što nema sredstava za čuvanje i osiguranje imovine, a objekte i imovinu dužnika za sada čuva bez naknade zakupac Graditeljstvo Grgić d.o.o. Iz svih tih razloga potrebno je maksimalno ubrzati postupak oglašavanja i prodaje imovine stečajnog dužnika.
Zbog svega navedenog stečajni dužnik na računu ima tek 5.000 kuna preostalih od naplate zakupnine, kojim će se podmiriti trošak knjigovodstva.
Nakon provedenog postupka prodaje elektroničkom javnom dražbom provest će se postupak namirenja troškova stečaja i stečajne mase i namirenja razlučnog vjerovnika, te ukoliko za to bude sredstava i isplata dijela tražbina stečajnih vjerovnika.