Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

„Manje oružja, manje tragedija“ u Starigradu

13.11.2018. 08:16
„Manje oružja, manje tragedija“ u Starigradu


Danas s početkom u 12,00 sati u Osnovnoj školi „Starigrad“ u Starigradu, na adresi Jose Dokoze 30, provodit će se preventivne aktivnosti u okviru nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s partnerima.
Potporu ovoj kampanji pružilo je Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije i Hrvatski centar za razminiranje u suradnji sa PU zadarskom.
Aktivnosti su usmjerene na učenike nižih razreda osnovne škole, njihove roditelje, razrednike, profesore i stručne suradnike, a uključuju predstavu „Bembo“ i prijatelji protiv mina te edukaciju djece o opasnostima od minskoeksplozivnih sredstava.
„Manje oružja – manje tragedija“ preventivna je akcija koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa partnerima, a u skladu sa zakonom o oružju. Građani mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.
Putem besplatne telefonske linije 08008892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.
Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja


P R O G R A M
„Manje oružja, manje tragedija“
11,45 – 11,55 Okupljanje djece
12,00 – 12,45 Predstava „Bembo i prijatelji protiv mina, autora Željka Zorice u izvođenju Ivanke Mazurkijević, Kristijana Ugrine, Slavena Juriše i IvanePavlović
12,45 – 13,00 EDUKATIVNI POSTAV : Edukacija djece o opasnostima od zaostalog oružja i minskoeksplozivnih sredstava i podjela promotivnih materijala
policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Službe policije PU zadarske, djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, Podružnica Jug, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske