MUKE PO PARKINGU ISPRED POLIKLINIKE Gužva u kvartu, a parkiralište i garaža zjape prazni

Slika korisnika mkvanja
Građani i zaposlenici nezadovoljni naplatom parkinga
Ne znamo tko ima mogućnost plaćanja parkinga 32 kune dnevno, što ispadne gotovo 700 kuna mjesečno samo za parking, rekle su nam zaposlenice Poliklinike
Vedran SITNICA
Netko je počupao rampu za kampere na parkingu ispred Opće bolnice za kojeg će se također uvesti naplata

Od kada su uveli naplatu parkirališta ispred Poliklinike mi nemamo gdje s našim automobilima. Osim toga imam problem jer nam ne može doći kamion Odvodnje kako bi nam ispraznio crnu jamu jer se ljudi, koji ili rade ili su pacijenti u Poliklinici, parkiraju na pristupnom putu, kuda inače nama dolazi kamion. Kamion Odvodnje je bio već dva puta, ali nije mogao doći blizu od parkiranih automobila. U velikim smo problemima jer ne znamo kako isprazniti jamu, rekla nam je jedna gospođa revoltirana brojnim automobilima koji su parkirani u okolnim uličicama oko novoizgrađene Poliklinike, dok parkiralište gotovo zjapi prazno. Druga susjeda također tvrdi kako automobili stalno parkiraju u njeno dvorište te ne zna kako se ograditi i "obraniti" od gužve. A najveći problem, slažu se, je u tome što Poliklinika još uvijek ne radi punim kapacitetom te se pitaju što će biti kada se poveća broj pacijenata i zaposlenika.

Ulica zakrčena automobilima

Konobarice u kafićima u Ulici Katarine Zrinske govore nam kako je tijekom cijelog dana ulica zakrčena automobilima te kako svi pokušavaju prvo naći parking u ulici, a tek kada vide da neće imati gdje parkirati odlaze ispred Poliklinike.

I sami smo se uvjerili kakva je gužva u kvartu oko Poliklinike gdje je dvotračna ulica praktički postala jednotračna, a kafići su primorani prijetiti zvanjem pauka. Cijelo ovo vrijeme veliki parking i garaža stoje poluprazni.

Jednako kao i pacijenti, probleme s parkingom imaju i zaposlenici. Sreli smo tako nekoliko njih te ih upitali gdje parkiraju.

- Parkiramo pored ceste i molimo Boga da ne dođe pauk. Također, parkiramo ispred bolnice te dođemo ovdje. Naime, ne znamo tko ima mogućnost plaćanja parkinga 32 kune dnevno, što ispadne gotovo 700 kuna mjesečno samo za parking! Tko ima toliko novaca? Mjesečni parking na Poluotoku je 150 kuna i mislimo da bi bilo u redu da i nama uvedu parking po tako pristupačnim cijenama, a ne nas ovako prisiljavaju da se snalazimo, rekle su nam djelatnice koje su htjele ostati anonimne.

Do ove situacije je došlo odlukom Opće bolnice da uvede naplatu parkinga na parkiralištu ispred Poliklinike od četiri kune po satu, a o čemu smo već pisali.

O ovome smo razgovarali i s Edijem Karucom, zamjenikom ravnatelja OB Zadar.

- Svjesni smo ovoga problema i još uvijek razrađujemo model kako urediti naplatu parkinga ispred Poliklinike. Naime, na tom je parkiralištu premali broj parkirališnih mjesta, odnosno nema ih dovoljno da bi svi pacijenti i zaposlenici mogli tamo ostaviti svoje auto. Zbog toga smo odlučili svima naplaćivati parking - kako pacijentima, tako i zaposlenicima. Naime, kada bismo zaposlenicima dali povlašteni parking onda bi njihovi automopbili zakrčili cijelo parkiralište i ne bi bilo mjesta za pacijente. Isti je problem i obrnuto, ako bismo pacijentima dali povlaštene ili besplane karte, što je sa zaposlenicima, objasnio je Karuc istaknuvši važnost slobodne cirkulacije automobila na ovom parkingu.

Nigdje u svijetu nije besplatno

Na pitanje zašto pacijentima koji su na dijalizi ili na kemoterapiji te onima koji su u dnevnoj bolnici nije omogućeno povoljnije ili besplatno parkiranje s obzirom da će u Poliklinici biti više sati, rekao nam je kako pacijente na dijalizi uglavnom netko dovozi jer budu preslabi za vožnju.

- Za onkološke pacijente još uvijek razrađujemo model parkirališta. Razmišljamo o uvođenju pola sata gratis parkinga, nakon kojega ide naplata. Ipak, vjerujem kako će većina pacijenata unutar sat i pol vremena moći obaviti sve što im treba, rekao je Karuc. Dodao je kako će i na parkiralište ispred bolnice također uvesti režim naplate kako bi spriječili da turisti i kupači koriste besplatno taj parking i odu na plažu, a onda pacijenti nemaju gdje s automobilom.

- Nigdje u svijetu parkiralište ispred bolnice nije besplatno. Provjerili smo i u hrvatskim bolnicama i oni svi naplaćuju pakringe. Želim još istaknuti kako će se novac zarađen od parkinga uložiti u kupovinu opreme, rekao je Karuc.

Inače, bolnica je ovo ljeto na glavnom parkingu stavila i rampe kako bi spriječili ulaz kamperima kojima je taj parking bio idealna lokacija za besplatno, ali ilegalno, ljetovanje.

Međutim, te su rampe u više navrata bile oštećene, a isto se dogodilo i nedavno kada je netko počupao rampe.

 - Ovo je riječ o divljaštvu i divljacima koji su to počupali i razbili, nemam drugih komentara, zaključio je Karuc.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (3 glasova)