Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NA SVJETLU DANA Jedinstveni hommage jadranskim svjetionicima i svjetioničarima

13.11.2018. 17:15
NA SVJETLU DANA Jedinstveni hommage jadranskim svjetionicima i svjetioničarima


Nakon knjige "Legende svjetla" autora Jurice Gašpara, „svjetlo“ dana ugledat će još jedno remek djelo. Ovog puta riječ je o dokumentarnom filmu Igora Goića, snimatelja i Gašparovog suputnika u avanturi 2013. kada su obišli 48 svjetionika uzduž jadranske obale.
Film je nastavak uspješnog projekta „Legende svjetla“ udruge Lux Mediterraneum započetog knjigom Jurice Gašpara čije je prvo izdanje rasprodano, a drugo je već u prodaji. Putovanje koje je trajalo 3 godine, napokon će dobiti svoju točku na "i", dokumentarac "Legends of The Light" o hrvatskim svjetionicima u trajanju od 45 minuta.


Snimanje "uzelo" tri godine
Goić je filmskom kamerom dokumentirao sve: vremenske (ne)uvjete, ljude, suputnike, more, zvijezde, jugo, buru, valove … a kako bi u konačnici dobio jedinstveni filmski uradak u kojem će, na do sada neviđen način, ljudima približiti suživot čovjeka i prirode. Kako onu idiličnu, tako i onu nimalo lijepu stranu u kojoj snaga i nepredvidljivost prirode itekako znaju pokazati zube.
– Dokumentarac je gotov!, uzbuđeno nam je odgovorio Igor Goić na pitanje u kojoj je fazi dokumentarac.
– Još nemamo dogovoreno prikazivanje jer razmatramo opcije, a do tada ću ja sigurno još prtljati po njemu, dodao je u šali.
Samo snimanje Goiću je „uzelo“ tri godine, a gotovo jednako vremena otišlo je i na izradu filma. O tome koliko je imao materijala govori činjenica kako je samo izjava bilo snimljeno oko 30 sati.
– Najviše mi je vremena uzelo snimanje jer ipak je trebalo otići na sve te svjetionike, a kako projekt nije financiran s ničije strane osim nas samih, sve smo morali organizirati da se poklopi s našim slobodnim vremenom, objasnio je Goić razloge zašto je trebalo više vremena za realizaciju dodavši kako su jako zahvalni sponzoru koji im je ustupio jedrilicu na korištenje, a to je Škola jedrenja ANA iz Jezera.
S obzirom na to da se i Igor i Jurica bave ovim poslom, znaju koliko se najam opreme i snimatelja poprilično naplaćuje. Da nisu posjedovali vlastitu opremu i sami bili autori fotografija i filma, još ako se tome doda i uloženo vrijeme, ova avantura bi ih koštala oko 50 tisuća eura, objasnio je Goić. Također, nešto je i opreme stradalo.
– Izgleda da je istina kada kažu da ništa od te opreme ne pluta, našalio se Goić.
Teško je biti objektivan kada se radi o vlastitom djelu, međutim, Goić je po tom pitanju odlučan.
– Ja kao režiser ne smijem biti zadovoljan, kazao je u šali.
– Sad kad gledam sve što sam napravio, naravno da vidim što sam mogao bolje napraviti, izvesti, predvidjeti ili osmisliti, ali to je klasičan problem kod dokumentarnog filma. Nikad ne znaš što te čeka dok ne dođeš na lice mjesta, kazao je priznavši kako je zadovoljan napravljenim.


Zabačeni otoci "izuvaju iz cipela"
Najdraži dio cijele priče teško je izdvojiti jer je sve jedna cjelina, nastavio je Goić.
– Što se tiče filma, teško mi je izdvojiti išta jer sam se dugo tjerao sagledati ga kao cjelinu. Ali po pitanju projekta, onda je to definitivno plovidba po našem prelijepom Jadranu, zabačenim otocima koji te „izuvaju iz cipela“ svaki put kad ih ugledaš. Imali smo veliku sreću što je s nama bio Vlatko Ignatoski, koji poznaje svaku škrapu u svakom kamenu na Jadranu, naglasio je Goić dodavši kako ih je Ignatoski vodio u razgledavanje mnogih morskih špilja i raznih atrakcija za koje malo tko zna.
Sljedeće im je u planu organizirati i realizirati prikazivanja dokumentarca.
Zadrani su, naravno, među prvima koji će imati čast pogledati "Legends of The Light".
– Kako je Zadar dugo bio naše „gnijezdo“ (meni još uvijek je, Jurica je otišao u Zagreb), odlučili smo da ćemo definitivno jedno prikazivanje napraviti ovdje. Isto tako, bit će prikazan i kod svjetioničara Iće Bulića na svjetioniku Stončica na Visu. No, to će morati biti prikazivanja zatvorenog tipa radi sudjelovanja na festivalima koji su nam jedina nada da nešto s filmom napravimo, kazao je Goić dodavši kako za same festivale još uvijek nemaju ništa potvrđeno.
I dalje se nadaju pomoći od strane institucija jer im one mogu uvelike pomoći oko promocije samog projekta i filma. Daljnja distribucija ovisi o prihvaćenosti od strane publike, kritičara i nekakvim rezultatima sudjelovanja na festivalima što Goić osobno očekuje da bi trebalo dobro proći, ponajprije iz razloga jer je tema prilično siromašno obrađena, a zanimljiva širokoj publici.
– Neovisno o tome što su naša djela, objektivno mogu reći da i film i knjiga imaju stvarnu vrijednost jer obiluju izjavama osoba koji su proživjele i proživljavaju ne baš svakidašnje dogodovštine i živote. Mislim da je upravo ta vrijednost zaslužna za održavanje našeg interesa prema projektu, zaključio je Goić.