Odaziv cijepljenju protiv gripe premašio sva očekivanja

Slika korisnika mkvanja
U ZJZ-u i ordinacijama obiteljske medicine
Samo u Zavodu za javno zdravstvo cijepimo oko 70 osoba dnevno, što premašuje sva naša optimistična očekivanja, a i podaci iz ambulanta govore da je odaziv odličan i veći nego protekle godine, kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo
Brojni Zadrani cijepe se potaknuti učestalim upozorenjima liječnika o posljedicama koje gripa može uzrokovati

Već prvih dana cijepljenja protiv gripe bilježi se odličan odaziv građana koji premašuje sva očekivanja, doznajemo u zadarskom Zavodu za javno zdravsto i ordinacijama obiteljske medicine. Ove je godine  cijepljenje protiv ove sezonske zarazne virusne bolesti započelo protekle  srijede, od kada se brojni Zadrani dolaze cijepiti, potaknuti učestalim  upozorenjima liječnika o posljedicama koje gripa može uzrokovati, kao i  visokom prošlosezonskom stopom smrtnosti kada je od gripe u Hrvatskoj umrlo rekordnih 30 osoba.

Morat će naručiti dodatne doze

- Samo u Zavodu za javno zdravstvo cijepimo oko 70 osoba dnevno,  što premašuje sva naša optimistična očekivanja, a i podaci iz ambulanta  govore da je odaziv odličan i veći nego protekle godine, kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo, te  dodaje kako je ove sezone za područje Zadarske županije naručeno  12.000 doza cjepiva, dok je prošle godine nakon početnih 10.500 doza  dodatno naručeno još tisuću.

I u ordinacijama opće odnosno obiteljske medicine cijepljenje ide  odlično, te su liječnici vrlo zadovoljni odazivom.

- Odaziv je veći nego lani, pa ćemo zasigurno morati naručiti dodatne  doze cjepiva, kaže dr. Bernarda Kaurloto i potvrđuje kako se cijepiti dolaze ne samo umirovljenici, odnosno osobe starije od 65 godina, za koje  je cjepivo kao i uvijek besplatno, već i mlađe osobe koje nisu u kategoriji  osiguranika koji imaju pravo na besplatno cijepljenje.

Cjepivo protiv gripe je, podsjetimo, besplatno za sve osobe koje imaju  povećani rizik od nastanka komplikacija od gripe, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici i osobe slabijeg imuniteta, kao i trudnice, te  zdravstveni djelatnici. Svi ostali cjepivo plaćaju 20 kuna, a takva simbolična cijena bila je i protekle godine.

Ozbiljna bolest

Ovosezonsko cjepivo samo je malo izmijenjeno u odnosu na prošlogodišnje i sadrži dva tipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B. I ove se  godine gripa očekuje uobičajeno krajem godine, a njeno trajanje je  najčešće od Božića do Uskrsa.

Gripa je, podsjećaju još na Zavodu za javno zdravstvo, ozbiljna bolest  koju se ne bi smjelo olako shvatiti jer može biti kobna za kronične bolesnike kojima može prouzročiti ozbiljne komplikacije, pa i ugroziti život,  što se i pokazalo protekle sezone kada je od njenih posljedica u Hrvatskoj umrlo 30 osoba. Upravo stoga liječnici su zadovoljni što sve više ljudi shvaća važnost cijepljenja, a to pokazuje i veliki odaziv. Istaknimo još  kako je idealno vrijeme za cijepljenje prije početka sezone gripe, ali i oni  koji se do tada ne stignu cijepiti mogu to učiniti kada gripa već bude prisutna u Hrvatskoj. Lani je na području Zadarske županije evidentirano  1.700 osoba oboljelih od gripe, ali se pretpostavlja da je oboljelih uvijek  dva do čak četiri puta više od registriranog broja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)