Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odlazim u Švicarsku, Zadar stvara novu momčad

13.11.2018. 09:29
Odlazim u Švicarsku, Zadar stvara novu momčad


Za sezonu 1983./84. Zadar će složiti odličnu momčad. Branko Skroče se vraća iz vojske, Ante Matulović iz Splita, Ivan Sunara je reprezentativac, Popović igra standardno dobro, Obad i Petranović su stasali, a dolaze Stojko Vranković i Draženko Blažević na centarskim pozicijama, te vrlo dobar i perspektivan razigravač, Darko Pahlić. Predvodi ih kapetan Mišo Ostarčević kojem će ovo biti posljednja igračka sezona, a klub će dati slobodne ruke u odabiru nove sredine Tičini, Zubanu, Šuljku i Bakoviću.


O Miši Ostarčeviću
Ono što sam napisao o Zdravi Jeraku da je igrač i suigrač kakvog samo poželjeti možete, vrijedi apsolutno i za Mišu Ostarčevića. U prvom timu Zadra je od 1970., dakle jedan od onih rijetkih koji su za Zadar odigrali 10 i više godina. Zajedno smo proveli punih 10 godina, koliko treninga, priprema, turnira, prijateljskih, prvenstvenih i Kup utakmica, te europskih utakmica, tko bi znao, ali sigurno više od 500.
Veliki broj sezona je u udarnoj, prvoj postavi. Igrač i suigrač na kojeg se uvijek možete osloniti. Jedan od rijetkih koji će uvijek davati približno svom maksimumu, a taj kontinuitet je zaista u sportu najteži… "Zlatna ručica" s pozicije posta, u postocima bolji od mnogih danas, u slobodnim bacanjima. Možda malo više centimetara, kilograma (snage) i bio bi reprezentativni krilni centar. Posljednjih sezona je kapetan momčadi, a neće vam nikad, zaista nikad, riječ reći ili prigovoriti, makar napravili i loše poteze. Nikad nisam čuo od njega ni ono uobičajeno košarkaško: "Daj loptu". Ne mogu zaboraviti scenu i ne nasmijati se, dan danas, kada ga je u Čačku konobar pitao što želi za desert: "Donesi mi kompot od armelina i marašak", kaže Mišo, a konobaru "štrkle oči", a mi pod stol…
Nakon igračke karijere je trener u KK Zadru, a 1990. sa suprugom Ankicom i obitelji, seli u SAD. Tamo će raditi iznimno zanimljiv i kreativan posao. Bit će scout za NBA klubove, a što ima ljepše za nas, bivše košarkaše, nego putovati svijetom, tražiti i otkrivati mlade talente te ih pratiti u njihovom rastu i sazrijevanju. Mojoj obitelji jako je puno pomogao prilikom operacija Ivana i Hrvoja u SAD-u 1996. i ovim putem mu se još jednom javno zahvaljujem. Najviše od svih nas vezan je uz Krešu… Rijetki su oni koji su kao Mišo Ostarčević.
U pripremnom periodu, na Kupu Zadra, doći će i momčad Notre Dame University i Zadar će preko njih organizirati prvu turneju po SAD-u. Također, utakmica Zadar – CSKA, 99:98, i Zadar potvrđuje koliko je jak. Pred početak prvenstva postavlja se pitanje: "C. Zvezda ili Zadar?" u borbi za naslov.
U domaćem Kupu, Zadar pobjeđuje Monting iz Zagreba, Jugoplastiku i Cibonu, te se plasirao u polufinale. Počinje prvenstvo, Zadar – Bosna, 102:90, odlično, ali i porazi od Šibenke, Cibone, Partizana, u Zadru i Borca i nakon šest kola, Zadar ima 2-4. Jesu li šampionske ambicije bile previsoke?
Na turneji po SAD-u, Zadar će odigrati osam utakmica i ostvariti učinak 4-4, što je više nego dobro. A onda senzacija, prava, polufinale Kupa, Alkar – Zadar, 82:81, i Zadar je eliminiran iz Kupa od drugoligaša! Bilo je, naravno, svega i svačega na toj utakmici. Novinski izvještaji kažu da je trener Zadra Giergia udario suca Radića. Ne vjerujem, jer da je tako bilo, sankcije bi bile drastične, suspenzija na najmanje jednu godinu, a dobio je dvije utakmice zabrane vođenja momčadi, dakle, po meni, naguravanje i oštar verbalni sukob. Zadar ulaže žalbu, jer nije dosuđen prekršaj na Skroči u zadnjem napadu, ne prolazi, i u finale Kupa ide Alkar.


Kup Radivoja Koraća
U Kupu Radivoja Koraća, Zadar će u prvom i drugom krugu, bez velikih poteškoća proći Stanard iz Luksemburga i Standard iz Liegea, te se plasirati u četvrtfinalnu grupu koju čine: Star (Varese), Orthez i PAOK. Na odlučujućoj utakmici protiv Ortheza, Zadar pobjeđuje, 106:93, ali za polufinale je trebalo 14 razlike, Popović je pogodio jedno slobodno bacanje na kraju utakmice i u polufinale se plasira Orthez.
Prvi dio prvenstva završit će s omjerom 6-5, a drugi 7-4, i s omjerom 13-9, Zadar će dijeliti treću poziciju s Bosnom i Šibenkom. U tom krugu Zadar je najbolji i u doigravanju će startati s treće pozicije. Zanimljiva utakmica u Splitu, 76:70, jer Jugoplastiku vodi Krešo Ćosić. Nakon ispadanja u Kupu, Kupu Radivoja Koraća i bez rezultata koji se očekivao u prvenstvu, slabi odaziv gledatelja i klub će pustiti, besplatno na utakmice, one navijače koji dođu s klupskim rekvizitima… dres, šal, kapa, zastava. Na kraju regularnog dijela sezone, Branko Skroče će osvojiti trofej Sportskih novosti, kao najuspješniji igrač lige, te je i najbolji strijelac, ali ni sve to neće biti dovoljno da se nađe na novom reprezentativnom popisu za Olimpijske igre u Los Angelesu.
Doigravanje: Zadar – Borac, 2-0, pa polufinale s C. Zvezdom, 112:90 u prvoj, u Beogradu, 99:98, u Zadru i 112:84, u trećoj.
Finale: Cibona – C. Zvezda, 72:71 u trećoj i Cibona je novi prvak.
Zadar će tako, prilično neslavno, završiti sezonu, minus 50, na dvije utakmice, u Beogradu, ipak je previše. Ima li odgovornih za to? Naravno, trener Giergia će izjaviti za kraj: "Sada sam se definitivno uvjerio da ova momčad nema dovoljno špirita, nema ni pravog mobilizatora važnog za jake, odlučujuće susrete, zato kad dođu teški okršaji, mi igramo slabo…"
Kristalno jasno, za sve su krivi igrači… Jedan od onih koji nisu mislili tako bio je Ivan Sunara, koji će to i reći u jednom intervjuu za beogradski sportski tjednik Tempo. Najveći dobitak za Zadar je Stojko Vranković. Od prve utakmice protiv Bosne, bit će u postavi Zadra, a novinski naslovi: "Rađa se novi Ćosić", dovoljno jasno govore o njegovom potencijalu, te će u sljedećim sezonama postati jedan od stožernih igrača u klubu.
Ja sam u Švicarskoj, dobio sam, napokon, odličan ugovor o čemu ću više napisati u sljedećem nastavku.
U sljedećem nastavku: Skroče u Belgiji, Pino u Grčkoj, novi trener je Bruno Marcelić