Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POTICANJE GOSPODARSTVA Počinje izgradnja poduzetničkog inkubatora vrijednog 38 milijuna kuna

13.11.2018. 09:08
POTICANJE GOSPODARSTVA Počinje  izgradnja  poduzetničkog  inkubatora  vrijednog 38  milijuna kuna


Veliki je i  značajni dan jučer bio za žitelje bivše općine  Biograd (grad Biograd na Moru, općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i  Pašman plus Polača). Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, i Marko Sarađen, vlasnik tvrtke Sarađen d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisnog, vodeće građevinske tvrtke na području Zadarske i Šibensko- kninske županije, jučer su u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor za izgradnju Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru vrijednog 38 milijuna kuna, od čega  je 20 milijuna kuna financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa  Konkurentnost i kohezija.


Rok gradnje je 12 mjeseci
– Rok za izgradnju je 12 mjeseci, a nakon dobivanja uporabne dozvole  svoja vrata će otvoriti u prvoj polovici 2020. godine. Poduzetnički inkubator gradit će se kod rotora, na sjeverno-istočnoj strani Industrijske zone, kazao je Knez te  nastavio:
 – Cilj projekta je doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih  mjesta, posebno za mlade i nezaposlene osobe. Naime, poduzetnički inkubator je istinska "majka kvočka" za sve nove poduzetnike i sve one tzv.  stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod, ističe gradonačelnik.
Biogradski inkubator zapravo je, kaže Knez, kopija Poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku, jednog od brojnih kojeg su obišli prije nego su  donijeli odluku o biogradskom poduzetničkom inkubatoru.
– Poduzetnički inkubator je mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi  poduzetnici. Inkubator ima za cilj olakšati poslovanje novim poduzetnicima i potaknuti otvorenje novih radnih mjesta. Gospodarstvenicima sa  šireg biogradskog području osigurat će svu potrebnu podršku. Zgrada  ima bruto 3.000 metara četvornih na tri etaže. U prizemlju će se smjestiti  kuhinja i strojarska radionica Srednje škole Biograd, obznanio je prvi  čovjek grada.
Biogradski srednjoškolci će do proširenje matične školske zgrade u  poduzetničkom inkubatoru održavati praktičnu nastavu za učenike kako bi stekli znanja potrebna za tržište rada.
– Imat ćemo sektor ugostiteljstva gdje će biti opremljena kuhinja i sektor strojarstva u kojem  ćemo imati jednu halu, kao radionicu za praktičnu nastavu naših strojara i koja će biti u prijepodnevnim satima na  raspolaganju nama, a u poslijepodnevnim satima ostalim OPG-ovima,  naglasio je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd.


Inkubator i škola
Sektori u poduzetničkom inkubatori koji će biti u fokusu su proizvodi i  usluge za nautički turizam, poljoprivreda, ribarstvo, marikultura i prerada hrane, održivi turizam posebnih interesa, inovacije, istraživanje i razvoj, nova znanja i tehnologije te obrazovanje za poduzetništvo.
 – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta još od 2004. godine  kontinuirano razvija sustav poduzetničke infrastrukture pa tako danas  na području republike Hrvatske djeluje gotovo 550 poduzetničkih zona i  preko 200 poduzetničkih potpornih institucija, istaknuo je Sani Ljubunčić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva,
 – U sustavu poduzetničkih zona, odnosno industrijskim područjima  proizvodne orijentacije zaposleno je da preko 50.000 zaposlenika. Kad je  riječ o inkubatorima, akceleratorima, radi nekoliko desetaka tisuća zaposlenika, zaključio je Ljubunčić.
Osim navedenih biogradskoj Gradskoj vijećnici nazočili su: Vladimir  Kramarić (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU –  Odjel za pripremu i provedbu projekata u području jačanja poslovne konkurentnosti), Šime Mršić (zamjenik zadarskog župana), Ranko Milić (Član uprave  Cedra Split j.d.o.o.), Marin Colić (direktor Komunalca), Ivan Čupić (voditelj LAG Laura), Senad Salihović (viši stručni suradnik AGRRA), Zoran Pelicarić (načelnik Općine Sv. Filip i Jakov), Antonio Čakarun (zamjenik  načelnika Polače), Anamarija Matešić (Poduzetnički inkubator Biograd) i  drugi.