SV. MARTIN Blagdan koji podsjeća na vrlinu dijeljenja i pomaganja potrebitima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Misno slavlje u istoimenoj crkvici na istoimenom brdu iznad Sukošana
Blagdan sv. Martina svake godine iznova podsjeća na vrlinu dijeljenja i pomaganja potrebitima. Naše vrijeme od nas traži i razumijevanje za druge probleme u odnosima prema bližnjima, a to su osim materijalnih, otuđenost, osamljenost, besperspektivnost te duhovna ispraznost, istaknuo je velečasni Mladen
Velimir BRKIĆ
Osvježenje i kolači za hodočasnike na brdu Sv. Martin

U povodu blagdana sv. Martina u istoimenoj crkvici na istoimenom brdu iznad Sukošana, u odsutnosti domaćeg župnika don  Domagoja Kelave, misno slavlje je predvodio vlč. Mladen Benko, koji je u  Župi svetoga Mihaela Arkanđela u Miholecu kod Križevaca u Bjelovarsko-križevačkoj nadbiskupiji. Svečanom misnom ugođaju pridonio je  župni zbor pod ravnanjem č.s. Davide.

Velečasni Mladen je nazočne vjernike podsjetio na život ovog sveca,  koji je svoj život podredio zalaganju za siromašne i za one istinske ljudske vrijednosti.

- Blagdan sv. Martina svake godine iznova podsjeća na vrlinu dijeljenja  i pomaganja potrebitima. Naše vrijeme od nas traži i razumijevanje za  druge probleme u odnosima prema bližnjima, a to su osim materijalnih,  otuđenost, osamljenost, besperspektivnost te duhovna ispraznost, ističe  velečasni Mladen.

Sv. Martin je, kaže propovjednik, bio poznat po gesti dijeljenja svoga  ogrtača sa siromašnim.

- Zapitajmo se koliko bi društvu bilo bolje da ima više takvih koji su  spremni dijeliti svoje s bližnjima. Nadalje, sv. Martin nam sugerira da ne  činimo djela milosrđa da nas svi vide nego neka to doista bude iz nutarnjeg poriva, neka nam savjest ne dopusti da prođemo pored potrebitog,  a da mu ne pomognemo. Darujući od srca ovdje na zemlji bit ćemo obdareni od neba i na nebu. Božja ljubav uvijek čini čudesa, poručio je velečasni Mladen.

Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je u Kaštelinama na uzvisini.  Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. Imala je burnu povijest, posljednji put su je srušili srbijanski agresori u Domovinskom ratu  17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je s čak četiri eksplozivne naprave  postavljene u kutovima crkve.

- Na brdu Sveti Martin tijekom Domovinskog rata bili su položaji hrvatskih bojovnika. Mještani i branitelji su uvjereni kako ih je u tim burnim vremenima zaštitio. Na položaju po brdu i na rovove palo je na tisuće neprijateljskih granata sa zloglasnog brda Križ i drugih udaljenijih  položaja srpsko-četničke vojske, ali nitko nije stradao, nitko nije bio ozlijeđen, podsjećaju hrvatski branitelji iz Sukošana.

Crkva je obnovljena i posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog  Martina. Prije dvije godine obitelj pok. Šime Dijana Tralje iz Sukošana  kupila je i donirala svečev kip, dok je kameno postolje izgradio i donirao  kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.

Za sve hodočasnike na brdo Sv. Martin pripremljena su osvježavajuća  pića i kolači.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno