U ovogodišnjoj Noći kazališta 120 predstava u 54 hrvatska mjesta

Slika korisnika mkvanja
Deseta po redu na programu je 17. studenoga
Autor: 
Osim nacionalnih i dramskih kazališta, u manifestaciji sudjeluju mnoge amaterske skupine te dramske skupine iz osnovnih škola. Ove godine u Noći kazališta sudjeluju i nacionalne kuće - HNK Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka te Istarsko narodno kazalište iz Pule
HINA
Konferencija za medije uoči 10. noći kazališta: Dražen Ferenčina, Sandra Banić Naumovski, Ana Lederer, Gordana Burica i Valentina¸Opić

Manifestacija Noć kazališta održat će se u subotu 17. studenoga navečer u 54 mjesta u Hrvatskoj i bit će izvedeno 120 kazališnih predstava, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u palači  Dverce u Zagrebu.

Voditeljica projekta i glavna organizatorica Noći kazališta Sandra Banić Naumovski iz Narodnoga sveučilišta Dubrava istaknula je kako će  se u ovogodišnjoj Noći kazališta izvesti 120 kazališnih predstava u 54  mjesta u Hrvatskoj te dodala kako predstave prate popratni programi -  radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.

Osim nacionalnih i dramskih kazališta, naglasila je, u manifestaciji  sudjeluju mnoge amaterske skupine te dramske skupine iz osnovnih  škola. Ove godine u Noći kazališta sudjeluju i nacionalne kuće - HNK  Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka te Istarsko narodno kazalište iz Pule, rekla je Banić Naumovski.

Pročelnica Gradskoga ureda za kulturu Ana Lederer istaknula je kako  manifestacija široko otvara vrata onima koji vole, posjećuju i prate kazalište, ali i onima koji nikad nisu bili u kazalištu.

Odgajanje kazališne publike

Naglasila je kako manifestacija pomaže u odgajanju kazališne publike te najavila sudjelovanje u manifestaciji pet zagrebačkih kazališta -  Gradskoga dramskoga kazališta Gavelle, Kerempuha, Zagrebačkoga kazališta lutaka (ZKL), Dječjega kazališta Trešnje i Zagrebačkoga kazališta  mladih (ZKM).

Ravnatelj GDK Gavelle Dražen Ferenčina ocijenio je kako je Noć kazališta kulturološki i sociološki fenomen te poručio kako bi kazališta  trebala zadržati tijekom godine ljude u kazalištima. Kazalište Gavella,  najavio je, sudjelovat će u manifestaciji pod sloganom "Noć do jutra".

Valentina Opič iz Pučkoga otvorenog učilišta Novska istaknula je  važnost sudjelovanja malih mjesta u manifestaciji te dodala kako  Pučko otvoreno učilište Novska svaki mjesec daje publici po jednu besplatnu predstavu.

Gordana Burica iz Amaterskoga kazališta "Sulet" iz Grohota s otoka  Šolte pozdravila je ovogodišnje sudjelovanje Korčule u Noći kazališta te  podsjetila kako njezino kazalište, osim na dijalektu, izvodi predstave i  na standardnom hrvatskom jeziku.

Tanja Grganović iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek najavila je nastup plesnih skupina te u 20 sati izvedbu predstave "Tobija".

Pokretač i organizator manifestacije Noć kazališta je Narodno  sveučilište Dubrava, koje po deseti put organizira manifestaciju. U proteklih deset godina sudjelovalo je više od 200 kazališta, održano je preko 1000 predstava, a nazočilo je preko 400.000 posjetitelja.

Na svim izvedbenim razinama

Noć kazališta održava se treće subote u mjesecu studenome, tjedan  dana prije godišnjeg proglašenja dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta  Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Noć kazališta kao manifestacija oblik je sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine  pa ona  podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike.

U njoj sudjeluju nacionalna, javna i nezavisna kazališta, druge ustanove koje podupiru kazališnu djelatnost te skupine kazališnih amatera  u više od 50 mjesta diljem zemlje. 

Deseta Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom predsjednice  Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Ministarstva  kulture, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba te Gradskog ureda za kulturu.(Hina)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno