Vučetić među zastupnicima s najviše neopravdanih izostanaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sabor RH objavio najnovije podatke za listopad
Osobno smatram da je kazna od 150 kuna po danu preblaga te da je prije svega riječ o populističkoj mjeri. Izostanak s posla bi se trebao tretirati kao nešto što bi trebalo utjecati na visinu plaće. Kao zastupnik volonter svaki bih izostanak mogao opravdati budući da sam zaposlen izvan Sabora, ali to jednostavno ne želim, kaže Marko Vučetić, zastupnik
PIXSELL
Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik

Sabor RH objavio je najnoviju listu neopravdanih izostanaka  saborskih zastupnika. Među onima s najviše izostanaka sa skupne sjednice Sabora u listopadu - a to su oni s dva dana izostanka -  je i bivši zastupnik Mosta, danas neovisni Marko Vučetić.

Naime, od ukupno 151 zastupnika neopravdanih izostanak imalo je  njih 11, a osim Vučetića tu je i HDZ-ov zastupnik Ivan Kirin. Ostali zastupnici imali su tek po jedan dan izostanka, a među njima je najviše Mostovih zastupnika.

Zanimljivo je da na najnovijoj listi nema zadarske zastupnice SDP-a,  Sabine Glasovac, koja se redovito pojavljivala na popisima neopravdanih  izostanaka te je, primjerice, bila i na listi zastupnika koji su u devet mjeseci prošle godine najviše izostajali sa sjednica. Osim nje, na listi je   bio i  Marko Vučetić, tada zastupnik Mosta, no za IX. izbornu jedinicu pohvalno je da nikog više nije bilo. To govori da su HDZ-ovi zadarski zastupnici  prilično disciplinirani te da redovito prisustvuju saborskim sjednicama  (Grozdana Perić čak drži rekord po nazočnosti na saborskim sjednicama, s obzirom da ne samo da nema niti jednog neopravdanog izostanka,  već je u dvije godine mandata sa sjednica izostala samo jednom).

Glasovac nema na popisu

Glasovac je u tih devet prošle godine mjececi izostala čak pet dana, no  za naš je list tada izjavila kako je imala smrtni slučaj u obitelji, a jedan  dan je izostala zbog puta u Makedoniju: "A za peti dan izostanka se zaista ne sjećam zbog čega sam bila odsutna jer nemam podatak o kojem se  datumu radi", kazala nam je nedavno SDP-ova zastupnica. 

Na zadnjoj je listi ipak nema, ali zato opet ima zadarskog profesora  Marka Vučetić. Međutim, ovdje treba napomenuti kako je njegov slučaj  specifičan jer je kao docent na zadarskom Sveučuilištu zapravo zastupnik volonter, odnosno za svoj rad u Saboru ne prima plaću, budući da  prima onu sveučilišnu. Na pitanje o razlozima dvodnevnog neopravdanog izostanka, Vučetić tako kaže:

- Kod mene je uvijek riječ o istim razlozima izostanka, a to su obveze  na Sveučilištu. Za njih bih mogao tražiti potvrdu o opravdanom izostanku, ali to ne želim jer su u pitanju sastanci pa opravdanje tražim jedino  kada je riječ o predavanjima ili sastancima za koje imam poziv, kaže  Vučetić otvoreno priznajući da su novčane kazne male, iako ih očito i  sam često plaća.

Paušal od 1.500 kuna

Naime, saborski zastupnici imaju mjesečni paušal od 1.500 kuna za  stan i režije onima koji imaju prebivalište najmanje 50 km udaljeno od  Zagreba. Vučetić je za dva dana neopravdanih izostanaka platio 300 kuna, no ima zanimljiv prijedlog o načinu kažnjavanja koji bi se pak odnosio na plaću, ne na paušal.

- To iz razloga što treba postojati razlika između saborskih zastupnika  profesionalaca i volontera. Tako bi se i novčana kazna trebala odnositi  na plaću, a ne na paušal jer time dolazi do paradoksalne situacije u kojoj  na isti način sankcionirate zastupnike s plaćom i one koji volontiraju poput mene. Osobno smatram da je kazna od 150 kuna po danu preblaga  te da je prije svega riječ o populističkoj mjeri. Izostanak s posla bi se trebao tretirati kao nešto što bi trebalo utjecati na visinu plaće. Kao zastupnik volonter svaki bih izostanak mogao opravdati, budući da sam zaposlen izvan Sabora, ali to jednostavno ne želim, poručuje Vučetić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)