Biograjke i Kukljiške očarane gradom na devet mostova, njegovom kulturom, baštinom i ljudima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Turistima iz Zadarske županije mađarska metropola ostala u prekrasnom sjećanju
Udruga Nada iz Biograda na Moru i Udruga žena Kukljica s otoka Ugljana, svatko sa svojim programom putovanja, bile su na turističkom izletu u jednoj od prijestolnica »na lijepom, plavom Dunavu« u Budimpešti, uz Prag jedne od najpopularnijih turističkih destinacija žitelja zadarskog kraja
Velimir BRKIĆ
Udruga žena Kukljica s otoka Ugljana na Trgu heroja

Sveti Augustin je rekao: »Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu«… Jedan je to od razloga što su se Udruga Nada iz Biograda na Moru i Udruga žena Kukljica s otoka Ugljana, svatko sa svojim programom putovanja, uputile na izlet u jednu od prijestolnica »na lijepom, plavom Dunavu« u Budimpeštu, uz Prag jednu od najpopularnijih turističkih destinacija žitelja zadarskog kraja.

- Neki će reći kako je Budimpešta jedan od najljepših gradova na svijetu. Naime, prekrasna mađarska metropola zrači posebnom energijom, puna je kulture i lijepih krajolika, kazala je Ivana Stamičar, predsjednica Udruge Nada.

Budimpeštu koja broji oko 1,7 milijuna stanovnika, uz sve gore navedeno neodoljivom čini i hrana te pristupačne cijene.

- Mađari vole da je sve pikantno i ljuto. Gotovo u svakom izlogu i na svakome »kantunu« izviruju crvene ljute papričice, glavni i najpoznatiji sastojak mađarskog gulaša i paprikaša. Kušavali smo je iako kao Dalmatinci i Mediteranci ipak više volimo laganiju hranu, manje žestoku i manje paprenu, naglasila je Stamičar.

Doboš torta, pogača, paprikaš, sataraš, gulaš

Pogača, fiš paprikaš, sataraš, gulaš… nazivi su koji ukazuju na to da su nam ova jela došetala iz susjedne Mađarske.

- Od delicija mađarske kuhinje između ostalih degustirale smo doboš tortu i ne, ne proizvodi nikakve zvukove. Naime, doboš na mađarskome znači bubanj na koji i podsjeća izgled ove prvoklasne slastice, priča Stamičar.

Prije Budimpešte postojali su Budim i Pešta, dva grada smještena na suprotnim stranama Dunava. Tek su 1873. ova dva grada spojena u današnju Budimpeštu.

- Budimpešta je jedno od onih mjesta koje će vas, bez obzira koliko ste ga puta posjetili, uvijek iznova oduševiti nekim novootkrivenim detaljem, poručila je Ivana Stamičar.

Mađarska prijestolnica nezaobilazna destinacija mnogih »backpackera« (turista koji nose naprtnjaču), »kraljica Dunava«, nikog neće razočarati.

- Po dolasku smo se popeli na vrh Gellert brda gdje se nalazi Citadela sagrađena za vrijeme Habsburške monarhije. S Citadele se pruža predivan panoramski pogled na gradske ljepote poput Lančanog mosta, Elizabetinog mosta, Mosta slobode, zgrade Parlamenta, katedrale sv. Stjepana i drugo, rekla je Dragana Filipi, predsjednica Udruge žena Kukljica.

Krunjenje ugarske carice Sissy

Ono što svakako morate vidjeti, kaže Filipi, nalazi se u blizini Budimskog dvorca, odnosno Kraljevske palače, je Matijaševa crkva poznata kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu.

- Tu je i Ribarska tvrđava, prekrasan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju i državu, navodi Dragana Filipi.

Kukljiške i Biograjke bile su i na Trga heroja na kojemu su dvije kolonade s kipovima slavnih Mađara koji su svojim zaslugama ispisali povijest svoje države.

- Najznačajnije mjesto zauzima 36 metara visoki korintski stup na čijem se vrhu nalazi kip arkanđela Gabrijela. Može se primijetiti kako arkanđeo Gabrijel u jednoj ruci drži krunu, a u drugoj križ, što bi trebalo biti simbol jedinstva države i Crkve, mišljenja je Branislav Jelenić, čelnik županijskog HSU-a, koji je bio u biogradskoj izletničkoj grupi.

Upečatljiv je i posjet romantičnom dvorcu Vajdahunyad čija okolica u potpunosti odiše srednjovjekovnim duhom. Neizostavna je i šetnja pitomim ulicama Budimpešte na kojima odzvanjaju brojni svjetski jezici.

- Ako tražiš mjesto za šoping u Budimpešti, onda je Vaci ulica sjajno mjesto da počneš. Najpoznatija budimpeštanska ulica, Vaci ulica, obiluje trgovinama i kafićima. Uvjerili smo se, ulicu u centru grada ljubitelji kupovine zasigurno ne zaobilaze jer Vaci predstavlja njihov pravi mali raj na zemlji, rekla je Nina Dominis Baričić.

Vaci ulica, raj šopinga u Parizu istoka

Mali muški dio izletnika, među njima i novinar Zadarskog lista, posjetili su kuću Terora, popularnu turističku atrakciju.

- Kako nam je rekao vodič, kuća Terora trenutno je muzej posvećen svim žrtvama nacističkog, fašističkog i komunističkog režima koji je vladao Mađarskom tijekom 20. stoljeća, istakno je Ivan Došen.

Budimpešta je vjerojatno jedan od kulturološki najvažnijih gradova u ovom dijelu Europe i sjedište brojnih UNESCO spomenika.

- Mnogi je nazivaju i »Parizom istoka«, zaključila je Biograjka Melisa Keser, dodajući kako u zgusnutom programu, nažalost nisu uspjeli posjetiti i isprobati jednu od brojnih ovdašnjih termalnih kupališta i lječilišta s mineralnim i ljekovitim vodama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)