Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrast ušao u Suvereniste, ali zadržao i vlastitu stranku u HDZ-ovoj koaliciji!

13.11.2019. 19:15


Prema statutima stranaka, ukoliko neki član prijeđe u drugu stranku automatski prestaje biti članom matične stranke. No čini se kako je Hrast našao političku računicu po kojoj njihovi članovi istodobno mogu biti u – dvije stranke. I ne bi to nikome osobito smetalo da nije riječ o koalicijskom partneru vladajućeg HDZ-a, a na čijoj je listi šef zadarskog Hrasta, Darko Pedić, i ušao u Županijsku skupštinu.
Koalicija s HDZ-om ih sve ovo vrijeme spašava jer je riječ o minornoj stranci desnog spektra koja od svojega osnutka egzistira tek »šlepajući« se uz vladajuće. Vijest o osnivanju Hrvatskih suverenista u koje su ušli Hrast i Hrvatski konzervativci stoga je zvučala pomalo neuvjerljivo, s obzirom da ne govori o gašenju ovih dviju stranaka.
Naime, kada su uoči izbora za Europarlament osnovani Hrvatski suverenisti bila je riječ o uobičajenoj koaliciji za izbore, registriranoj kao platformi, koja stoga nije tražila gašenje stranaka članica. Međutim, osnivanje stranke Hrvatski suverenisti podrazumijeva upravo gašenje stranaka, čije im se članstvo kompletno pridružilo jer formalno, statutarni ili etički ne mogu djelovati kao članovi dviju stranaka.


Radi dvostrukog članstva mijenjaju statut
Nakon osnivanja ove stranke proteklog vikenda u Zagrebu stoga smo istražili kako će ove stranke funkcionirati, ali osobito to kako lokalni HDZ reagira na ulazak njihova koalicijskog partnera u drugu stranku?
Predsjednik zadarskog Hrasta, Darko Pedić, na pitanje kako će statutarno riješiti svoje djelovanje u dvije stranke, odnosno kako će djelovati kao član Suverenista, a u Županijskoj skupštini kao vijećnik HDZ-ove koalicije, nije se baš najbolje snašao, napominjući kako će morati uskladili statute.


2017.
godine je u Zadarskoj županiji HDZ uoči lokalnih izbora Hrast uzeo u koaliciju samo iz jednog razloga – da dobije i glasove desnice




– Trebamo sačekati da završi postupak u Ministarstvu uprave, nakon čega će statut biti javno objavljen. Dotad ne bismo smjeli govoriti o statutu, iako smo bili na osnivačkoj sjednici, ja sam ga i osobno vidio, ali je to zasad tajna. Što se tiče mog djelovanja, nema nikakvih problema, statut je izmijenjen i sve je u sladu sa zakonom. Hrvatski suverenisti su platforma, a stranka Hrvatski suverenisti formalni nositelj te platforme, a Hrast dio Suverenista. Ja sam istovremeno član dvije stranke, priznaje nam Pedić, napominjući kako je njegova stranka zbog Istanbulske konvencije napustila Vladu.


»Spremna sam se svega odreći, prati podove ili kuhati kavu, samo da ovaj domoljubni pokret uspije


Ruža Tomašić, počasna predsjednica
No da situacija nije tako jednostavna kakvom je prikazuju u Hrastu, govori već i prva kolizija u funckioniranju članova Hrasta i Hrvatskih konzervativaca Ruže Tomašić, koji su ušli u Suvereniste. Naime, ovi potonji na predsjedničkim će izborima podržati Miroslava Škoru, a Hrast bi kao HDZ-ov koalicijski partner trebao podržati Kolindu Grabar-Kitarović. Na pitanje kako će stoga on na izborima glasovati, Pedić nam je odgovorio:


Hoće li ih HDZ disciplinirati?
– Stav Hrvatskih suverenista je jasan, a to je podrška gospodinu Škori, kratko će čelnik Hrasta.
Ovaj »jasan« stav zacijelo neće proći tako glatko jer HDZ-u se neće dopasti da članica njihove lokalne koalicije izjavljuje kako će glasovati za protukandidata njihove Kolinde Grabar-Kitarović. HDZ je uoči lokalnih izbora 2017. godine Hrast uzeo u koaliciju samo iz jednog razloga – da dobije i glasove desnice. Nisu s njima sjeli iz nekog milosrđa kako bi im ojačali izborni rejting, već isključivo zbog birača kojima HDZ nije dovoljno desno.
Sada im ta ista mala stranka javno poručuje kako će na predsjedničkim izborima glasovati za rivala njihovoj kandidatkinji. No, teško da će im ova, ne osobito mudra odluka proći bez HDZ-ove lekcije, s obzirom da je HDZ, primjerice, Pediću osigurao visoko mjesto na listi zahvaljujući kojemu je ovaj na kraju i ušao u Županijsku skupštinu. Bit će stoga znimljivo pratiti kako će ubuduće funkcionirati lokalni politički brak između HDZ-a i Hrasta, s obzirom da im se u vezi sada pojavio uljez, Hrvatski suverenisti.


Pridružile im se i građanske inicijative
Naime, da novoosnovana stranka ima ozbiljne ciljeve kazuje i izjava njihove počasne predsjednice i članice predsjedništva stranke, Ruže Tomašić, koja je na osnivanju Suverenista javnosti poručila: »Spremna sam se svega odreći, prati podove ili kuhati kavu, samo da ovaj domoljubni pokret uspije«. Kako je HDZ izgubio dio birača desnog spektra, nova stranka mogla bi im na idućim parlamentarnim i lokalnim izborima uzeti određeni postotak glasova, pa ostaje vidjeti hoće li HDZ u tom smislu disciplinirati svoje koalicijske partnere u Zadru.
Suverenisti već sada ističu kako su ovu stranku i osnovali zbog »poziva hrvatskog naroda na zajedništvo« te da su rezultati europarlamentarnih izbora pokazali da »hrvatski narod želi Hrvatsku koja će biti vođena zajedništvom svih suverenističkih, državotvornih snaga«. Poručuju pak da »dolazi vrijeme promjena« te da su se njihovoj stranci, osim Hrasta i Hrvatskih konzervativaca, pridružile i građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Hrvatski bedem. A kada se prebroje glasovi kojih su na referendumima dobivale ove dvije inicijative, lako je zaključiti kako nova hrvatska stranka i ne djeluje tako bezazleno kakvom je njeni protivnici prikazuju, naprotiv, HDZ-u će zacijelo odnijeti značajan broj glasova s desnice.


Nekić: Treba pričekati i vidjeti jesu li nam programi podudarni
Kako HDZ gleda da ulazak svojega koalicijskog partnera, Hrasta, u Hrvatske suvereniste pitali smo predsjedniak Gradskog odbora HDZ-a, Josu Nekića:
– S obzirom da je stranka tek osnovana, vidjet ćemo kako će se ona dalje razvijati. Lokalna i državna razina su različite, imamo situaciju s HSU-om koji je na državnoj razini u koaliciji sa SDP-om, a lokalno s nama, tako da su sve opcije potpuno otvorene. Dosad smo s ljudima koji su najavili angažman u novoj političkoj stranci dobro surađivali. Stoga ipak treba pričekati i prije svega analizirati koji su njihovi ciljevi te jesu li nam stranački programi podudarni, odnosno možemo li se naći po nekoj osnovi u smislu dugoročnije suradnje.
Na pitanje hoće li biti sankcija za Pedića kao člana koalicije, s obzirom da je pristupio drugoj stranci iako je u Županijsku skupštinu ušao s HDZ-ovom koalicijom, Nekić je kazao:
– Nema potrebe za bilo kakvim sankcijama.