Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neispravan dimnjak može izazvati eksploziju, požar ili trovanje

14.11.2019. 11:15


Stanje dimnjaka na zadarskom području jako je loše, građani slabo vode računa o čistoći dimnjaka na stambenim zgradama i privatnim kućama i podcjenjuju važnost njihova redovitog i pravilnog održavanja, upozorava Danko Jurlina, vlasnik »Dimnjačarskog obrta Danko Jurlina«, koji uz tvrtku »Poredak« d.o.o. ima koncesiju na obavljanje dimnjačarskih poslova na području Grada Zadra. Tako su ove dvije tvrtke, koje je Grad Zadar putem javnog natječaja sredinom prošle godine odabrao kao najpovoljnije za dobivanje dimnjačarske koncesije na četiri godine, zadužene za sve dimnjake na području Grada Zadra, s time da »Poredak« ima koncesiju za šest, a Jurlina za dva gradska dimnjačarska područja.
– Čišćenje dimnjaka na stambenim zgradama oglašavamo dva puta godišnje, a na privatnim kućama dolazimo po pozivu. No, ljudi su zbog besparice sve manje spremni platiti uslugu čišćenja dimnjaka, zbog čega je njihovo stanje iz godine u godinu sve gore, kaže Jurlina koji je dimnjačar već 37 godina, dodajući kako je sve manje mladih spremno baviti se ovim zanatom koji se i danas vezuje za sreću.
– Štedi se, nažalost, na vlastitoj sigurnosti jer neispravan dimnjak može izazvati eksploziju, požar ili trovanje ugljičnim monoksidom, kaže dimnjačar Jurlina, napominjući da je kontroliranje stanja dimnjaka jako važno, jer su tijekom sezone grijanja požari uzrokovani neispravnim dimnjakom vrlo česti, a osim materijalne štete mogu izazvati i ozljeđivanje ljudi, pa i smrt.
Osim kontrole i čišćenja dimnjaka važno je znati i kakva vrsta peći ide na koji dimnjak, odnosno na isti dimnjak nije moguće priključiti uređaje za loženje koji imaju različiti energent, primjerice na plin i kruto gorivo, jer takva kombinacija može biti opasna za život i imovinu svih suvlasnika stambene zgrade koji su priključeni na istu vertikalu jer nekontrolirano priključenje uređaja za loženje može dovesti do požara ili otrovanja.
Stoga bi bilo poželjno prije kupovine peći konzultirati se s dimnjačarima o vrsti peći s obzirom na različite energente, jer je i kompatibilnost dimnjaka i uređaja za loženje jedan od elemenata sigurnog grijanja.
Navedimo još kako cijena čišćenja običnog dimnjaka za domaćinstvo iznosi stotinjak kuna, što nije veliki iznos kada se zna da neispravan dimnjak može dovesti do ozbiljnih, pa i po život ugrožavajućih posljedica.