Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za dogradnju uređaja Centar 25 milijuna kuna

13.11.2019. 19:15


U sklopu projekta Aglomeracija Zadar i Petrčane pripremljen je projekt dogradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar s ciljem optimalnog rada uređaja. Rezultati dogradnje, pojasnili su iz Odvodnje, su smanjenje utjecaja rada uređaja na neposredno okolno stanovništvo i smanjenje operativnih troškova uređaja.
– Radovi na UPOV-u Centar obuhvaćaju izgradnju egalizacijskog spremnika veličine 2×286 m3, s pripadnim nadstrešnicama te stanicama za prijem septika, pokrivanje pjeskolova-mastolova i primarnih taložnika metalnim konstrukcijama, dogradnju sustava za pročišćavanje zraka, zamjenu opreme aeracijskog sustava bioaeracijskih bazena, cijevni razvod za recirkulaciju tehnološke vode u svrhu korištenja u radu uređaja, sanaciju ulazne građevine te izvedbu bukobrana, nabrojao je Grgo Peronja, direktor Odvodnje sve radove koji će biti obuhvaćeni ovim projektom. Pojasnio je kako egalizacijski spremnik služi za ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama.
– Do sada su specijalna vozila na ulaznom kanalu praznila otpadne vode prikupljene cjevovodima. Dovezenu količinu vozilo bi ispraznilo u ulazni kanal. Egalizacijskim spremnikom će se prikupiti takve otpadne vode i pumpama dodavati u sustav količinom i tempom koji postave naši tehnolozi, puno ravnomjernije nego do sada, tijekom cijelog dana. Također, pokrivanjem prvih dviju linija bazena smanjit će se mogućnost pojave neugodnih mirisa u okolišu, jer je vjerojatnost pojave smrada upravo na prvim bazenima, istaknuo je Peronja. Dodao je kako natkrivanje zahtijeva i ventilaciju s pročišćavanjem zraka ispod pokrova, što se također izvodi. Pojasnio je kako će recirkulacijom tehnološke vode preusmjeriti pročišćenu otpadnu vodu u sustav ispiranja opreme, što će smanjiti troškove vode.
– Bukobrani će se izvesti na potencijalno najbučnijem dijelu opreme, iako nismo imali problema s bukom, a u želji da sagledamo cijeli tehnološki proces, kako bismo što manje utjecali na kvalitetu života okolnog stanovništva, pojasnio je Peronja. Dodao je kako natječaj za izgradnju po ovom projektu očekuju u prosincu 2019. godine, početak radova po izboru izvođača, a trajanje izgradnje je 24 mjeseca.
– Ukoliko ne bude žalbi po natječaju, očekujemo početak radova u proljeće 2020. godine, moguće u travnju. Procijenjena vrijednost posla je 25 milijuna kuna, zaključio je Peronja.