Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HT PREMIJER LIGA Isti protivnik, drugo natjecanje, druga priča…

13.11.2020. 08:29


Košarkaši Zadra ostvarili su laganu pobjedu u 10. kolu HT Premijer lige. Kao i prije desetak dana protivnik je bio Splitu. No, za razliku od dvoboja ABA lige, kada su »žuti« iznenadili Zadrane, ovaj puta su igrači Veljka Mršića stigli do glatke pobjede. Već do poluvremena prednost je bila velika, a nekakvu šansu su gostujući košarkaši sebi izborili u završnici treće četvrtine, kada su prepolovili veliku prednost domaćeg sastava. No, Zadar je zaključao dvoboj u prve tri minute posljednje dionice i ostvario zasluženu pobjedu.
Krenulo je s alley oopom Dominika Mavre za Chinanu Onuakua. Pa je tricu zabio Justin Carter pa je Duje Brala povezao četiri koša pa je Onuaku ukrao loptu i zakucao u kontri. A do tada Split nije postigao niti jedan koš. Zadar je igrao jako dobru obranu, na rubu prekršaja, a često i preko ruba pa su domaći igrači brzo ušli u bonus, a danak su platili Onuaku i Mavra koji su u pet minuta prve dionice već imali dva prekršaja. »Žuti« su se malo konsolidirali nakon toga, nešto pogodili iz reketa, nešto s linije slobodnih i stigli do osam koševa do kraja četvrtine. Zadar je zabio 17. Vidjelo se u tim trenucima da s jedne strane Split nije stigao s istom onom »čvrstinom« koju je imao u dvoboju ABA lige, dok se vidjelo i to da Zadrani žele vratiti »žutima« za taj porat.


Loši gosti
A malo otvorenijeg garda se krenulo u drugoj dionici. Izmijenjao je dosta toga Mršić, no s izlaskom Onuakua reket je bio ipak malo lošije branjen, a kreacija i čvrstina izostala je izlaskom Cartera. Pa je Split držao neko vrijeme, kada je Zadrov skok u napadu odradio dobre stvari. Pa je zabio Jure Planinić pa Domagoj Vuković, također nakon skoka u napadu pa je Planinić zabio tricu. Split je ponovno ušao u kreacijsku krizu i Zadrani su odjurili na 27:12, a uskoro i 38:20. Završilo je 42:23 u poluvremenu u kojemu Split nije pokazao apsolutno ništa u niti jednom trenutku u niti jednom segmentu.
Ništa specijalno se nije dogodilo na početku treće četvrtine. Gostujući košarkaši pokušali su pojačati ubrzati igru, ali Zadrani nisu dopustili »žutima« povratak u utakmicu. Carter je vukao, Brala je povezao tricu i dvicu, Onuaku radio dobro u svim smjerovima i Zadar je u 25. minuti vodio 55:31. No, kada se očekivalo da će se gosti potpuno raspasti, Split se razbudio i napravio seriju 7:0 i 10:1 i to u dvije minute, tako da se razlika smanjila na i dalje solidnih -15 (56:41), tri minuta prije isteka treće četvrtine.


Kontrola
U idućih nekoliko napada prvo je Brala pogodio tricu pa je uzvratio Đoković pa je Martin Junaković dobio tri bacanja, ali je promašio dva pa je Split zabio bacanje pa je Junaković napravio prekršaj u napadu pa je Kedžo pogodio pa je Kedžo promašio pa je opet Kedžo pogodio, ovaj puta bacanja nakon skoka u napadu pa je Carter pogodio atraktivno pa je za kraj četvrtine s istekom vremena Đoković za Split pogodio tricu s centra i na semaforu je stajalo samo 63:51, što je bila solidna razlika pred zadnjih deset minuta, ali je s druge strane Split u pet minuta zabio 20 koševa i doveo utakmicu u ipak malo neizvjesniji dio.
Ipak, Zadar je vratio utakmicu pod kontrolu u 150 sekundi u posljednjih deset minuta. Kedžo nije uspijevao dobro zatvarati reket, a Split je u igri imao Mesičeka i Đokovića koji su imali po četiri prekršaja pa Split nije mogao igrati agresivnu niti kada nije bio u bonusu. Kada je Đoković ispao s pet prekršaja, a Mavra pogodio tricu za 73:56 sedam minuta prije kraja, više-manje je utakmica bila riješena. Opustili su se Zadrani, a Vuković je pogodio tricu za 78:56. I nakon toga lagano stigli do pobjede.
S 19 koševa, pet skokova i dvije asistencija Justin Carter je bio najučinkovitiji igrač u redovima Zadra. Duje Brala je dodao 14 koševa i imao zaista dobru rolu u ovoj utakmici. Blizu »double-doublea« bio je Domagoj Vuković koji je završio utakmicu s 11 koševa i devet skokova, dok je statistički najbolji igrač Zadra bio Dominik Mavra koji je postigao deset koševa, imao šest asistencija i pet skokova. Kod poraženog sastava Ilija Đoković postigao je 13 koševa.
 




ZADAR                     88
SPLIT                     61
 


(17:8, 23:15, 23:28, 25:8)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Luka Kardum, Bojan Kruljac, Marko Mustapić.
ZADAR: Carter 19 (8-9), Paponja, Brala 14 (2-2), Vujičić 2, Vuković, Bursać 4, Junaković 7 (3-5), Mavra 10 (2-2), Onuaku 9 (1-4), Planinić 9 (2-4), Gilbert 3 (1-4). Trener: Veljko Mršić.
SPLIT: Perković, Rebić, Perasović 4, Kedžo 4 (2-2), Đoković 13, Marčinković 2, Šarić, Bajo 10 (2-3), Čampara 4 (1-1), Vranković 11 (1-2), Luković 7 (5-6), Mesiček 2. Trener: Ivica Skelin.
Šut za dva: Zadar 24-40 (60%); Split 17-38 (44%)
Šut za tri: Zadar 7-20 (35%); Split 5-19 (26%)
Slobodna bacanja: Zadar 19-30 (63%); Split 12-17 (70%)
Skokovi: Zadar 39 (29+10); Split 33 (24+9)