Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KAD OBLUCI PRIČAJU Ljudima uokviruje najsretnije trenutke, najdivnije uspomene

13.11.2020. 13:10


Jeste li ikad šetali plažom i pogled vam je pao na pijesak u kojem se krije najsavršeniji okrugli oblutak. Podignuli ste ga, pogledali i pomislili: »Ovo ću odnijeti doma«.
Ovo se isto dogodilo i Ivani Smolić iz Sukošana, po profesiji kroatistici i slavistici, koja se prije tri godine otisnula u potragu za savršenim morskim oblutkom.
– Priča s Pebble.Art-om je započela prije tri godine kada sam izradila prvi okvir u pebble tehnici. Tada sam htjela napraviti nešto za mene i supruga i pretragom po Internetu naišla sam na dosta jednostavnu tehniku oblikovanja priča, odnosno likova od morskih oblutaka unutar okvira. To mi se jako svidjelo pa sam malo po malo počela izrađivati i okvire prijateljima za razne prigode. Slijedom toga je nastala i Facebook stranica Pebble.Art & Gifts With Heart gdje su se mogli pronaći moji radovi, a gdje ih i danas pronalaze zainteresirani za personalizirane poklone. Svoje povjerenje najprije su mi poklonile Mame iz Zadra, hvala im na tome. Dalje je uglavnom išlo usmenom predajom, započela nam je svoju priču Ivana Smolić, ponosna mama malenog dječaka Jana.


Okvir ne smije biti isprazan
Dodala je kako je sve počelo još na fakultetu te kaže kako su njene ruke od tada već bile zaposlene nečim kreativnim, od pisanja, preko crtanja do izrade različitih dekorativnih predmeta. Danas je sve to sjedinjeno pod nazivom Pebble.Art & Gifts With Heart, u čemu joj pomaže i suprug, svojom potporom i sugestijama.
– Svaki okvir nosi posebnu poruku ljubavi, a posebno se ističu oni obiteljski, a materijali koje koristim za izradu su drvo, morski obluci, žica i slično. Sam proces izrade priča u okvirima me odmara, osim ako nisam u škripcu s vremenom pa od brzine zalijepim prste i raspem sve oblutke… Iznimno me veseli kada iz »ničega« stvorim toplu obiteljsku priču. Lijep je osjećaj kada mi padne na pamet nova ideja pa jedva čekam da je realiziram. Uvijek prisutno je uzbuđenje hoću li to uspjeti tehnički izvesti kako sam zamislila u glavi. Ali kad krenem raditi, za stolom nema stresa. Uistinu sam sretna i ponosna kada se nekome, osim meni samoj, svidi ono što sam napravila, govori nam kreativna Ivana Smolić dodajući kako joj ideje dolaze od svuda, iz svakodnevnog života kojeg čine posebni trenuci, preko TV-a, Interneta, a u svaku je ideju, kako kaže, utkala jedan dio sebe.
– Nerijetko me znaju pitati koliko traje izrada jednog okvira, no nema pravog odgovora na to jer ponekad se izvedba jednog detalja može pretvoriti iz sata u dva. Jednostavno moram osjetiti tu neku kemiju između kamenih likova na papiru, inače je to za mene isprazan okvir. Iako to nekom na prvu ne izgleda bitno, meni jest. Mora se stvoriti taj osjećaj koji ih povezuje u pravu priču, bilo da se radi o obitelji, zaljubljenom paru, prijateljicama ili majci s djetetom. Izvedba je bilo pregršt. Ljudi se u mojim okvirima pronalaze u najsretnijim trenucima, ali u njima uokviruju i najdivnije uspomene, rekla nam je Ivana.


Maštovita butiga za personalizirane poklone
Pojasnila je kako prilikom izrade okvira uvijek nastoji ispuniti želje, koliko je to moguće. Priča nam kako najčešće dogovor krene od »htjela bih nešto posebno pokloniti mojoj/mojim, a mislim da bi se jedan vaš okvir divno uklopio, samo ne znam što bih napisala«. Tada se pokušava poistovjetiti s osobom koja naručuje i osmišljava citat koji bi najbolje opisao osjećaj koji ide uz tu prigodu.
– Do sada mi se nije dogodilo da je netko loše reagirao na izvedeni okvir, to su sve riječi pohvale i oduševljenja, i to je ono što ovu priču gura naprijed. Taj osmijeh i pogled kada nekom pokažem okvir za njega. Sjećam se jedne smiješne situacije s početka priče s izradom Pebble.Art okvira. Naime, prvi okvir je naručila jedna gospođa iz Zadra i kad sam joj ga predala bila je presretna kako izgleda. Zahvalila mi se i otišla. Nekoliko minuta nakon vratila se ispričavajući se kako joj je jako neugodno, ali da joj je okvir ispao na pod i oštetio se. Na sreću samo je okvir »platio životom«, oblutci su ostali netaknuti. Valjda je tako moralo biti s prvim, kroz smijeh nam priča Ivana Smolić istaknuvši kako joj ništa nije teško jer sve što radi, radi iz ljubavi i s ljubavlju.
– To je, uz veliki trud i rad, jedino s čim se čovjek može približiti onom o čemu potiho sanja. A moj san je da ova ‘Pebble priča’ dobije svoj nastavak u vidu neke male ‘maštovite butige’ za personalizirane poklone, zaključuje Ivana.