OŠ Petra Preradovića dobila nagradu COMET

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Projekt STEM4Change potiče učeniike da budu promjena u svijetu
To je problem naše današnjice, klimatske promjene utječu na generacije danas, ali i buduće naraštaje. Htjeli smo osvijestiti učenike i motivirati ih da budu promjena u svijetu, da uvide koliko oni osobno mogu utjecati na lokalnu zajednicu, ali i šire. Ako svatko pridonese samo malo, ništa nije nemoguće, kazala je Šimac ukazujući na značaj kako za učenike, tako i za društvo
Poduzetna profesorica matematike, Anita Šimac

Naša OŠ Petra Preradovića našla se među samo pet škola u Hrvatskoj koje su dobile nagradu COMET za najbolje eTwinning projekte zahvaljujući poduzetnoj i uspješnoj profesorici matematike, Aniti Šimac. Riječ je o projektu STEM4Change čiju je vrijednost prepoznala nacionalna služba za podršku eTwinningu, portalu namijenjenom međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Riječ je o upoznavanju i suradnji s kolegama iz europskih škola pomoću različitih oblika usavršavanja te radu na zajedničkim virtualnim projektima. Pobjednici, kojima se uručuju priznanja i vrijedne nagrade, objavljuju se u sklopu programa eTwinning nacionalne konferencije. Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: predškolski odgoj i obrazovanje, niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole, gimnazije i strukovne i umjetničke škole. »Preradović« je zablistao u kategoriji viših razreda osnovne škole.

Promjena u svijetu

Profesorica Šimac započela je rad na eTwinning projektu STEM4Change s učenicma 8. b i 8. c razreda u listopadu prošle godine. Projekt se bavi klimatskim promjenama s posebnim osvrtom na ciljeve održivog razvoja i obnovljive izvore energije.
- To je problem naše današnjice, klimatske promjene utječu na generacije danas, ali i buduće naraštaje. Htjeli smo osvijestiti učenike i motivirati ih da budu promjena u svijetu, da uvide koliko oni osobno mogu utjecati na lokalnu zajednicu, ali i šire. Ako svatko pridonese samo malo, ništa nije nemoguće, kazala je Šimac ukazujući na značaj kako za učenike, tako i za društvo.
Zahvaljujući suradnji sa školskom knjižnicom Škole, učenici su se putem Skype-a sastali sa znanstvenicom iz Finske i sudjelovali u radionici 3D printanja s kolegama iz grčke škole. Tijekom nastave na daljinu, nastavili su raditi te virtualno obilježili Dan planeta Zemlje pri čemu su istraživali posljedice pandemije koronavirusa na planet Zemlju, uz izložbu svojih fotografija. U četvrtak, 28. svibnja uspješno su odradili zadnji zajednički sastanak s kolegama iz grčkih i poljskih škola.
- Učenicima je uvijek najvažnije i najzanimljivije upoznavati naše nove partnere, oni tako upoznaju nove prijatelje i suradnike, ali i nove kulture i njihova obilježja, ispričala je Šimac o projektu iz perspektive učenika.

Veliko priznanje

Na sastanku su sudjelovale tadašnje učenice osmih razreda Lucia Zorica, Antonija Perin, Anastasija Repak, Lana Grbin, Romana Ražov i Andrea Kovač. Prezentacijama i kvizovima su završile projekt uz mnoga nova znanja i vještine.
Projekt je potaknuo učenike da istraže problematiku zaštite okoliša, razmišljaju o rješavanju problema i poduzimaju mjere za napredak. Tako su, između ostalog, razvijali kritičko mišljenje, stjecali vještine rješavanja problemskih zadataka, kao i razvijali istraživačke i komunikacijske vještine. Iznimna je važnost na timskom radu što je svakako korisna vještina za svaki projekt i budući život.
- Tim projektom povezali smo sve što učimo u školi, na satu matematike, ovo zaista ima primjenjivu svrhu u nastavi, sve naučeno lako primjenjuju u praksi. U skladu s tim, to je za njih vrijedno i životno iskustvo i školsko gradivo, izjavila je Šimac.
Šimac je, kao i cijela škola, sretna i ponosna. Posebno zahvaljuje svojim vrijednim učenicima na uloženom trudu, entuzijazmu i dječjoj radoznalosti koja otvara sve puteve.
- Ovo je veliko priznanje za naš rad i trud. Također, velika motivacija da nastavimo stvarati, ali i da privučemo nove generacije učenika, zaključila je Šimac. (D. BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)