Presuda za aferu Fimi Media: Ivo Sanader dobio 8 godina zatvora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
DRŽAVOTVORNI KRIMINAL
Autor: 
HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna". HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna
Zadarski list/Arhiva
Ivo Sanader

Počelo je čitanje presude u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.

Ivo Sanader je kriv, a HDZ je odgovoran za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media. Krivim su proglašeni i Mladen Barišić i Branka Pavošević.

Ivo Sanader nepravomoćno je kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.

Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od 2 godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i 4 mjeseca.

Ratko Maček oslobađa se optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti.

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna, javlja N1.

Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiroračuna kod Raiffeisena u Innsbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 120 tisuća eura isto iz Innsbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, , 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5,4 tisuće eura u Zabi na ime Brune Sanader.

1094 švicarski franak 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA.

38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić”

Izvlačenje novca

Kako izvještavaju mediji sutkinja Irena Kvaternik je naglasila u obrazloženju kako je Ivo Sanader dio novca zadržao za sebe, ali i da je oko osam milijun kuna išlo za HDZ.

Sud je ocijenio da je Ivo Sanader koristio autoritet predsjednika vlade da za 28 državnih institucija i poduzeća sugerira suradnju s tvrtkom Fimi Media kako bi one onda plaćale fakture iza kojih se nije krio obavljeni posao.

Nevenka Jurak je taj novac izvlačila, dio novca je završio u džepu šefa HDZ-a i tadašnjeg premijera, a dio u crnom stranačkom fondu.

“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8,2 milijuna kuna iskoristeno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio je da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove.

Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.

Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela.

Dijelom prikupljenog novca obavljena su plaćanja u korist HDZ-a kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona.

Sanader u toplicama

Za korist HDZ-a plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 milijuna kuna.

Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna.

HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna”, navedeno je između ostalog u presudi.

Inače, ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu bili na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)