Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prvu nagradu osvojio Mojmir Mihatov

13.11.2020. 08:34


Izložba karikatura će biti postavljena u Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb od utorka 17. do nedjelje 29.studenog 2020.
Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i 25. međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je kuhinja i sagledana je iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.
Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih.
Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18), Ukrajine (17)…Tiskan je i kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe.
Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.
Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikature kao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje 11,00 – 19,00.(zl)
 
 


Nagrađeni


Prva nagrada Mojmir Mihatov, Hrvatska, Druga nagrada Grigori Katz, Izrael, Treća nagrada Javad Takjoo, Iran.
Posebna priznanja: Frano Cebalo, Hrvatska; Juan G. Benavides Formas, Španjolska; Valentin Georgiev, Bugarska; Oleg Gutsol, Ukrajina; Pal Lephaft, Srbija