Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Autohtone slastice za blagdanske dane

Autor:

12.12.2008. 23:00
Autohtone slastice za blagdanske dane

Foto: Zvonko KUCELIN



Među svim ovim predmetima posebno bih istaknula takozvanu “tuniku dalmatiku”, odjevni predmet kojeg su prvi nosili dalmatinski pastiri, kazala je Zvjezdana Umišić, vlasnica obrta, istaknuvši kako svi oni koji kupe izvezeni uložak za knjigu imaju priliku dobiti besplatnu poduku iz vezenja
U povodu predstojećih blagdana i darivanja, u City Galleriji Zadar jučer je otvoren sajam domaćih autohtonih proizvoda, koji će se u vremenu od 9 do 21 sat održavati još danas i sutra u vremenu od 9 do 18 sati. Riječ je o prezentaciji i prodaji domaćih autohtonih proizvoda organiziranoj u cilju davanja prednosti malim proizvođačima te obiteljskim gospodarstvima i obrtnicima koji su ovom prilikom prezentirali svoje proizvode zadarskom tržištu, ali i široj javnosti.
Sajam se održava na dvije povezane etaže trgovačkog centra, u ugodnom, zatvorenom, toplom i izuzetno posjećenom prostoru. Također, ovom su prigodom i brojni ugostiteljski objekti pripremili kuhano vino kako bi sveukupna atmosfera bila u duhu Božića. Brojni su posjetitelji tako imali priliku upoznati se ili kupiti neki od vrijednih domaćih proizvoda i to od slastica koje su jeli “naši stari” pa do autohtonih hrvatskih suvenira i predmeta s motivima Zadra kao i ostalih područja dalmatinske regije.
Stoga su se, među ostalima, osobito isticali slasni proizvodi na štandu obiteljskog gospodarstva “Stella Croatica” među kojima su primamljivi hrvatski delikatesni proizvodi plijenili prozornost zainteresiranih prolaznika.
– Proizvodimo arancine ili ušećerene kore naranče, ušećerene bademe, bobiće, medenjake, smokve i smokvenjake, sve vrste džemova te naravno masline, paste od maslina sa ružmarinom i bosiljkom. Ovim poslom se bavimo gotovo šest godina, posjećivali smo brojne sajmove, a ovo je naš prvi posjet Zadru, kazali su Smilja Pavišić i Matijas Kržalj, iz splitskog obrta “Stella Croatica”, napomenuvši kako od ovog prvog posjeta ne očekuju osobitu prodaju i zaradu, a ono što priželjkuju je da ih Zadrani osjete i upoznaju, o čemu ovisi i njihov budući povratak u Zadar.
Pažnju je plijenio i trgovački obrt “Nešto drukčije” iz Biograda čija je vlasnica na svom izložbenom štandu prezentirala različite etno suvenire i to odjevne i uporabne te unikatnu bižuteriju i glinu.
– Bavim se etno dizajnom tekstila i suvenira i to s motivima narodne nošnje zadarskog zaleđa. Među svim ovim predmetima posebno bih istaknula takozvanu “tuniku dalmatiku”, odjevni predmet kojeg su prvi nosili dalmatinski pastiri, kazala je Zvjezdana Umišić, vlasnica obrta, istaknuvši kako svi oni koji kupe izvezeni uložak za knjigu imaju priliku dobiti besplatnu poduku iz vezenja.
Kako pojašnjava Umišić, cilj joj je prije svega proširiti, nažalost, iznimno skromno znanje Zadrana o njihovoj baštini.
Prepoznatljive božićne aranžmane i ukrase te suvenire izrađene od konopa, na svom je štandu izložila Marica Čubrić, vlasnica cvjećarnice “Bela” sa Belafuže.
– Svi suveniri su izrađeni od konopa i to je ono po čemu je moj rad prepoznatljiv. Redovito sudjelujem na sajmovima, a do sada sam bila na brojnim zadarskim izložbama kao što su “Mali gušti”, “Dani Sunca”, samostalne izložbe u Gradskoj knjižnici, ali i na Zagrebačkom velesajmu i brojnim drugim istovrsnim sajmovima. Od ovog sajma ne očekujem preveliki interes niti prodaju, a ovdje sam isključivo radi predstavljanja ljudima te uspostavljanja kontakata za daljnju suradnju i širenje posla, kazala je Čubrić.
Među svim ovim zanimljim suvenirima, ručno izrađenim predmetima, ukrasima, delikatesama, kvalitetnim vinima, rakijama i likerima posebno se isticao štand ispunjen crvenim srcima različitih veličina i srdačnih poruka. Riječ je, o štandu salona vjenčanica “Perla”, čije su suvenire te božićne i novogodišnje čestitke izlagale dvije simpatične djevojke, Silvija i Marina.
– Ovo nisu srca tipična samo za zaljubljene koja si oni daruju isključivo u povodu Valentinova, nego srca koja se u ovo blagdansko vrijeme mogu darivati svima koje volimo poout roditelja, prijatelja, susjeda, baka i djedova, unuka, svekrva i punica, pojasnile su nam Marina i Silvija.


 “ZADARSKI BARKAJOL”


Autohtoni suveniri i unikatni ručni radovi krasili su štand zadarskog turističkog obrta “Val”, a vlasnik Aljoša Bajlo napomenuo kako je ovo njihovo prvo sudjelovanje na sajmu općenito.
– Bavimo se ručnom izradom suvenira i konfeta, među kojima je najveći interes oduvijek plijenio suvenir “zadarski barkajol”, a umjesto stranaca za koje je prvotno bio namijenjen, ipak ga najviše kupuju ljudi iz Zadra, koji žive negdje drugdje i koji znaju što taj suvenir za Zadar zapravo znači, kazao je Bajlo, dodavši kako su uz “zadarskog barkajola” aktualni i ručno izrađeni konfeti za kojima zadarski mladenci sve češće posežu.