Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Božićne radosti za djecu Nina

Autor: Velimir Brkić

12.12.2008. 23:00
Božićne radosti za djecu Nina

Foto: Velimir BRKIĆ



Tema predstave je darivanje kroz koje djeca doživljavaju dobrotu i produhovljenost. Nažalost, u potrošačkom društvu blijede stari simboli dobrote i milosti, ali baš zato valja djeci prenositi duh legendi, da dožive razloge nekoga slavlja, rekla je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina
Grad Nin pripremio je za svoje najmlađe sugrađane bogat zabavni program za predbožićno vrijeme pod nazivom “Božićne radosti za djecu grada Nina”. Tako je u četvrtak poslijepodne u Domu kulture prikazana višestruko nagrađivana, hit kazališna predstava zagrebačkog Teatra EXit “I drvo je bilo sretno”. Nakon predstave izuzetno raspoloženi i duhoviti Djed Božićnjak podijelio je simbolične darovne paketiće za školsku djecu od 1. do. 4. razreda iz Nina, Grba, Ninskih Stanova, Žerave, Poljica Briga i Zatona, naselja koja administrativno pripadaju Gradu Ninu.
Neobično prijateljstvo
– Prigodne božićne darove za svu djecu i servis glumaca osigurao je Grad Nin iz svog godišnjeg proračuna. Kazališna predstava je u mreži Ministarstva kulture, što znači da je ova predstava dar ministarstva za svu djecu Nina. Tema je darivanje kroz koje djeca doživljavaju dobrotu i produhovljenost. Nažalost, u potrošačkom društvu blijede stari simboli dobrote i milosti, ali baš zato valja djeci prenositi duh legendi, da dožive razloge nekoga slavlja, rekla je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina, dodajući kako će sveukupno oko 250 djece s područja grada Nina dobiti božićne darove.
– Odlukom Gradskog poglavarstva i osobe s poteškoćama u razvoju također će dobiti božićne darove. Za 22 osobe pripremljeni su božićni darovi u pojedinačnoj vrijednosti više od 500 kuna, naglasila je Knežević.
U prepunoj dvorani Doma kulture predstava koja djeci govori o životu, a odraslu publiku vraća u djetinjstvo oduševila je školsku djecu koja su svaku scenu nagrađivala gromoglasnim pljeskom i uzvicima radosti i oduševljenja. Priča o neobičnom prijateljstvu dječaka i drveta okupirala je pažnju učenika ninskih škola. Davorka Horvat, kao dječak, i puhački kvartet Goran Jurković, Ivan Kovačić, Ivan Pavić i Damir Horvat, koji je odglumio drvo. Pred male su posjetitelje iznijeli jednostavnu priču o mudrosti davanja i primanja te o stalnoj ljubavi i čežnji. Režiju predstave potpisuje Rene Medvešek, dok je za nadahnuti glazbeni dio zaslužan Krešimir Seletković.
Čarolija priče
Svake godine u prosincu obgrli nas idila. Djeca s roditeljima u svojim domovima kite drvca, jedu božićne večere i kolače, sjedeći uz kamin čekaju otkucavanje ponoći i dolazak Djeda Božićnjaka s darovima. Djed Božićnjak uvijek kaže: “Dobit ćeš dar samo ako budeš dobar cijele godine.” A drže li se djeca obećanja? Neki baš i ne… Ipak Djed Božićnjak nakon dugog i napornog puta iz finske Laponije bio je dobrog srca i plemenite duše te je uz uzvike oduševljenja svoj školskoj djeci u Domu kulture podijelio prigodne božićne darove.
– Djeci koja zbog nekog razloga nisu mogla doći u Dom kulture i dočekati Djeda Božićnjaka, darove će uručiti njihove učiteljice, napomenula je Mirjana Knežević.
Danas na blagdan Svete Luce na istom mjestu s početkom u 10.30 sati održava se prigodni program za svu djecu s područja grada Nina pod nazivom “Sveta Luca na vrata nam kuca”. U Došašću, Adventu, u vremenu očekivanja velikoga Kralja Isusa Krista, o Svetoj Luci (Luciji) i starim običajima djeci će pričati časna sestra Krešimira, sijat će se pšenica, simbol života kod kršćana te dijeliti prigodni darovi, a bit će prikazan i prigodni crtani film. Dakako, narodni običaji, koji su više pratili duhovni smisao blagdana negoli danas, gotovo iščezavaju te će ih priča o sv. Luci i starim običajima oživjeti.
Idućeg četvrtka 18. prosinca također u Domu kulture gostuje Kazalište lutaka Zadar s predstavom “Crvenkapica”. Početak je u 10.30 sati, a nakon predstave djecu do školske dobi darovima će razveseliti Djed Božićnjak.